POKS predao zahtev za pristup informacijama od javnog značaja zbog crva u novosadskom vodovodu 1Foto: Shutterstock/William Edge

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) predao je Institutu za javno zdravlje Vojvodine zahtev za pristup informaciji od javnog značaja u kojem traži uvid u mikrobiološke analize vode iz mreže JKP „Vodovod i kanalizacija Novi Sad“ u periodu od 7. do 17. avgusta ove godine, sa detaljnim podacima o kojoj vrsti crva se radi i koliko dugo su već prisutni u novosadskom vodovodu.

U saopštenju te stranke ocenjuje se da je sramno i skandalozno što se JKP „Vodovod i kanalizacija“ nije oglasio nakon što je Institut za javno zdravlje Vojvodine izneo podatak da su u vodi pronašli valjkaste crve.

„Krajnje je vreme da Novosađani saznaju punu istinu o prisustvu valjkastih crva nematoda u pitkoj vodi koja je protivno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće isporučivana građanima Novog Sada i zato smo upitili ovaj zahtev“, navedeno je u saopštenju koje potpisuje odbornik POKS u Skupštini grada Novog Sada Dragan Miličević.

Naglasio je da vlast ignoriše zahtev opozicije za vanrednom sednicom Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o temi vodosnabdevanja.

„Institut ima obavezu i zakonski rok da dostavi tražene informacije nakon čega ćemo obavestiti javnost i o dobijenim rezultatima i o daljim koracima koje ćemo preduzeti“, naglasio je Miličević.

Predstavnici sedam odborničkih grupa u Skupštini grada Novog Sada predali su 22. avgusta predsednici skupštine zahtev sa potpisima 27 odbornika za sazivanje hitne sednice gradskog parlamenta na kojoj bi se razrešili gradonačelnik Milan Đurić i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Uroš Lončar.

Kako je na zajedničkoj konferenciji za novinare, pred ulazom u Skupštinu grada Novog Sada, istakao predsednik odborničke grupe „Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak“ Borislav Novaković, ovim je ispunjen uslov iz Poslovnika da trećina odbornika svojim potpisima zatraži sazivanje vanredne sednice u roku od 48 sati.

Nakon toga, Srpska napredna stranka je u saopštenju optužila opoziciju da je iznela niz neistina, besmislica i kleveta, koje spadaju u domen naučne fantastike i krivičnog dela uznemiravanja javnosti.

Tokom protekle nedelje u Novom Sadu je bilo više kontradiktornih izjava u vezi sa kvalitetom pijaće vode u gradu.

POKS je pokrenuo čitavu priču kada je u javnost izneo prepisku iz viber grupe rukovodilaca JKP „Vodovod i kanalizacija“, iz koje se vidi da je analiza vode od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazala da su u novosadskom vodovodu prisutni valjkasti crvi – nematode.

Iz Vodovoda je to demantovano, a nakon što je Institut za javno zdravlje Vojvodine potvrdio da u uzorcima jesu pronađeni mikroorganizmi, gradonačelnik Đurić naložio je hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari