Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter posetio je prošle nedelje novovarošku opštinu i sa čelnicima lokalne samouprave razgovarao o dosadašnjoj pomoći Sjedinjenih Američkih Država zlatarskom kraju i budućim vidovima saradnje.

Nova Varoš ima ogromne potencijale u oblasti ekološkog turizma i agrara, ali moram priznati da Amerikanci o tome ne znaju gotovo ništa. Zato ću u najskorije vreme razgovarati sa poslovnim ljudima u SAD, posebno članovima američke privredne komore i pospešiti ih da investiraju u ovaj grad, koji je smešten u srcu prirodnih lepota Srbije – istakao je Kameron Manter na konferenciji za novinare, upriličenoj u zgradi gradske Biblioteke, nakon razgovora sa čelnicima lokalne vlasti, koji je bio zatvoren za javnost.

Američki ambasador je rekao i da će se buduća saradnja američkog naroda i građana novovaroške opštine i Srbije u celini odvijati na dva nivoa. Prvi podrazumeva podsticaj procesa decentralizacije, nakon kojeg će se stvoriti zakonski okviri da lokalne samouprave preuzmu sudbinu u svoje ruke i same odlučuju o prioritetima i realizaciji projekata u svojim zajednicama. Drugi nivo trebalo bi da obuhvati dogovor o konkretnim programima koji bi se u zlatarskom kraju realizovali u saradnji sa američkom vladom i tamošnjim razvojnim organizacijama.

– Smatram da samo puko pružanje pomoći u vidu donacija nije najbolji model kojim možemo da vam pomognemo, većpodsticaj stranom ulaganju i otvaranje novih radnih mesta, u cilju jačanja vaše privrede i ekonomije. To je put ka prosperitetu i boljem životu vaših građana – ocenio je ambasador Manter uz napomenu da će se buduća saradnja američkog naroda i žitelja Nove Varoši fokusirati i na programe međunarodne razmene, kojima će naši i američki stručnjaci iz različitih oblasti imati priliku da se bolje upoznaju i zajedno rade na brojnim razvojnim projektima.

U razgovoru sa predstavnicima domaćih i medija iz okruga, američki ambasador se osvrnuo i na, kako je rekao, harmonične odnose koji vladaju u gradu pod Zlatarom, a posebno je fasciniran kako ljudi različitog porekla, verskih i političkih opredeljenja žive u miru i zajednički dobro sarađuju na svim poljima. Upravo je to ono što će ovu zemlju, a posebno ovaj deo Jugozapadne Srbije , učiniti uspešnim u budućnosti, kazao je ambasador Manter.

– Susret sa američkim ambasadorom bila je i prilika da se podsetimo na dosadašnju pomoćameričke vlade i naroda, a posebno aktivnosti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) , koja je u periodu od 2001. do 2004. godine finansirala brojne projekte na području naše opštine, vredne preko 350.000 evra, među kojima su izgradnja gradske Pijace, rekonstrukcija Doma zdravlja, Biblioteke, kao i brojne donacije u oblasti komunalne infrastrukture, privatnog preduzetništva i poljoprivrede. Na inicijativu američkog ambasadora Kamerona Mantera dogovorili smo saradnju i za naredni period, koja će se odnositi pre svega na podsticaj ekonomije, naročito unapređenje malih i srednjih preduzeća – istakao je Slaviša Purić, predsednik opštine Nova Varoš.

Poseta džamiji

Američki ambasador je tokom prve zvanične posete novovaroškom kraju obišao i džamiju, koja je sagrađena u 19. veku. U srdačnom razgovoru sa imamom Ismetom Bihorcem visoki predstavnik američke administracije upoznao se sa istorijatom ovog verskog objekata i životom i položajem Bošnjaka u opštini Nova Varoš. Manter je izrazio zadovoljstvo, kako je rekao, harmoničnim odnosima koji vladaju u gradu pod Zlatarom, kako između Srba i Bošnjaka, tako i različitih političkih partija koje zajednički odlično sarađuju. „Upravo to negovanje različitosti će ovu zemlju, a pogotovo ovaj deo Srbije, učiniti uspešnom zemljom u budućnosti“, ocenio je Manter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari