Lideri Evropske unije i Rusije razgovarali su juče u Stokholmu o uspostavljanju temelja za ostvarenje novog ekonomskog i političkog partnerstva, uprkos razlikama koje postoje u domenima energije, trgovine, ljudskih prava i klimatskih promena. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i švedski premijer Fredrik Rajnfelt, čija država trenutno predsedava EU, pokušali su da obnove poverenje koje je dovedeno u pitanje nakon oružanih sukoba u Gruziji u avgustu prošle godine, i naglasili potrebu stupanja na snagu nedavno postignutog sporazuma o mehanizmu „ranog upozorenja“, kojim bi se se Evropa zaštitila od nestašice gasa.

Dve strane naglasile su važnost unapređenja saradnje u oblasti privrede, budući da je Moskva najveći trgovinski partner Unije, koja se umnogome oslanja na isporuke ruskog gasa. Medvedev je izrazio zadovoljstvo zbog pohvala koje su pojedini evropski zvaničnici izrekli na račun ekonomske politike Kremlja. Velika pažnja posvećena je i inicijativi o pridruživanju Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO). U tom kontekstu, Rajnfelt je naglasio da je neophodno izbeći protekcionizam i ukloniti preostale barijere koje postoje između Brisela i Moskve.

Ostale teme razgovora bile su mogućnost uspostavljanja mira na Bliskom istoku, iranski nuklearni program i unapređenje bezbednosti u Evropi, što bi prema mišljenju ruskih zvaničnika trebalo da bude postignuto usvajanjem novog sporazuma. Švedski premijer takođe je pozvao ruskog predsednika da osmisli planove o smanjenju emisija ugljen-dioksida uoči konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koja se održava narednog meseca u Kopenhagenu.

Mada je Medvedev u više navrata istakao da će njegova država sprovesti reforme u cilju borbe protiv korupcije i unapređenja ekonomskih veza sa EU, pojedine diplomate s podozrenjem gledaju na takva obećanja. „Postoji raskorak kada je reč o Kremlju: reči predsednika Rusije zvuče ohrabrujuće, ali trebalo bi da budu praćene delima. Slična retorika bila je svojstvena i aktuelnom premijeru i bivšem šefu države Vladimiru Putinu, koji je pre devet godina obećavao da će se izboriti s korupcijom i stvoriti slobodno društvo, ali to se nije dogodilo“, ocenio je neimenovani zvaničnik EU. Takođe, neki krugovi u Briselu tvrde da šef francuske diplomatije Bernar Kušner smatra da ne treba biti „naivan“ i poverovati u sva obećanja zvaničnika Kremlja.

Medvedev je u nedavnom obraćanju javnosti najavio da će Rusija investirati u nove tehnologije, što će omogućiti državi da se manje oslanja na prihode od nafte i gasa. Štaviše, izrekao je oštre kritike na račun pokušaja dela javnosti da u što boljem svetlu prikaže Staljina. Zbog takve retorike mnogi Medvedeva doživljavaju kao liberalnijeg političara od Putina, koji neretko upotrebljava oštru retoriku da bi odgovorio na kritike protivnika. Ipak, analitičari ocenjuju da se šef države u praksi nikada nije suprotstavio premijeru.

Medvedev bodrio fudbalere u Mariboru

Ljubljana – Ruski predsednik je nakon posete švedskoj prestonici otputovao u Sloveniju, gde je na Brdu kod Kranja razgovarao sa slovenačkim kolegom Danilom Tirkom i ostalim zvaničnicima. Medvedev je takođe posetio Maribor i prisustvovao drugoj fudbalskoj utakmici u baražu za Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi između reprezentacija Slovenije i Rusije. Bio je to prvi put u istoriji da ruski reprezentativci dobiju podršku šefa države na meču u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari