U Avganistanu je smenjeno više od polovine oblasnih izbornih koordinatora da bi se sprečila izborna krađa u drugom krugu predsedničkih izbora, saopšteno je juče iz Kancelarije Ujedinjenih nacija u Kabulu. „Više od polovine oblasnih koordinatora su smenjeni kao prevencija bilo kakvog pokušaja lažiranja izbora, budući da su kandidati ili posmatrači uložili prigovor na njihov rad“, izjavio je portparol Kancelarije UN u Kabulu Alim Sidik.

On je kazao da je smenjeno oko 200 članova oblasnih izbornih kancelarija koje je imenovala avganistanska vlast, pošto su međunarodni posmatrači iz svetske organizacije pronašli dokaze o masovnoj izbornoj krađi i nameštanjima u prvom izbornom krugu predsedničkih izbora u Avganistanu.

Nezavisna izborna komisija prethodno je saopštila da će drugi krug predsedničkih izbora u Avganistanu biti održan 7. novembra, budući da u prvom krugu, 20. avgusta ove godine, nijedan od kandidata nije dobio potreban broj od preko 50 odsto glasova birača. U drugom krugu birači će se opredeljivati između aktuelnog avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i bivšeg ministara spoljnih poslova Avganistana Abdulaha Abdulaha. „Razlog za donošenje ove odluke jeste to što je Karzai osvojio 48,3 odsto glasova i nije mogao da pređe cenzus“, rekao je portparol avganistanske Nezavisne izborne komisije Nur Mohamed.

Američki predsednik Barak Obama pohvalio je rad Nezavisne izborne komisije i Komisije za izborne žalbe i uputio čestitke Karzaiju i Abdulahu, kandidatima koji su prošli u drugi krug glasanja. Karzaijev rival u drugom krugu izbora izjavio je da priprema niz mera kako bi sprečio da se u drugom krugu ponovi izborna krađa. Njegov tim planira da predoči javnosti „određene predloge, preporuke i uslove kako bi izbegli masovnu prevaru na predstojećim izborima, a koji su zasnovani na iskustvu prvog kruga“, izjavio je Abdulah. Bivši ministar spoljnih poslova pozdravio je Karzaijevu odluku da prihvati drugi krug izbora. On je u razgovoru sa novinarima u svojoj kući u Kabulu odbacio glasine da će tražiti alternativu održavanju drugog kruga izbora i negirao spekulacije o podeli vlasti sa svojim rivalom. „Što se tiče drugog kruga izbora, jedino želim da se održi na vreme i u dobrim okolnostima“, rekao je Abdulah, naglašavajući da ne postoji nikakav pritisak na njega.

Iako su postojali nagoveštaji da aktuelni šef države neće pristati da se takmiči u drugom krugu izbora, Karzai je poklekao pod pritiscima i saopštio da prihvata nalaze Nezavisne izborne komisije. Prema njegovom mišljenju, odluka je „zakonita“ i predstavlja „korak napred“ za demokratiju. „Nije trenutak za otpočinjanje diskusije o istrazi koju je sprovela Nezavisna izborna komisija, već je kucnuo čas za unapređenje stabilnosti i uspostavljanje nacionalnog jedinstva“, naglasio je Karzai.

Američki predsednik Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton pozdravili su Karzaijevu odluku. Slično mišljenje dele i ostali predstavnici međunarodne zajednice, koji naglašavaju da je održavanje fer izbora put za popravljanje prilika u Avganistanu.

Ipak, pojedini strahuju da će talibanski pobunjenici napasti biračka mesta i zgrade vlade za vreme održanja drugog kruga izbora, što se dogodilo 20. avgusta. Uprkos takvim strahovanjima, većina birača u Kandaharu, koji se smatra snažnim uporištem Karzaija, najavljuje da će izaći na birališta i ponovo podržati dosadašnjeg šefa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari