Bugarska vlada iskoristiće obećanu finansijsku pomoć EU za zaustavljanje rastuće nezaposlenosti, izjavio je ministar za socijalna pitanja Totio Mladenov. „Naši napori od sada biće usmereni na to da ukrotimo veliki rast stope nezaposlenosti. Ukoliko stopa nezaposlenosti pređe deset odsto, situacija će postati opasna za celu privredu“, kazao je Mladenov.

 On je dodao da je Ministarstvo rada ubrzalo posao na traženju 1,2 milijarde evra pomoći EU koja je Bugarskoj obećana za borbu protiv nezaposlenosti, čime bi bio olakšan teret i pritisak na državni budžet. Mere vlade uključuju nadoknade plata kompanijama koje radnicima dozvoljavaju da rade pola radnog vremena i dodatnu obuku za nezaposlene.

Prema zvaničnim podacima, prethodna socijalistička vlada iskoristila je 15 miliona evra pomoći EU do jula ove godine. Mladenov se nada da će vlada početi da primenjuje sistem isplata pomoći EU od decembra. „Zimska sezona biće verovatno najteža i sve ove mere, na kojima sada radimo, počeće tada da se primenjuju“, kaže Mladenov. On je naglasio da su vlasti ove sedmice pokrenule velike provere poslodavaca širom zemlje kako bi pooštrili kontrolu regulacija rada i umanjili utaju poreza.

„Samo između 300.000 i 400.000 ljudi trenutno je zaposleno na ovaj ili onaj način u sivoj ekonomiji“, rekao je Mladenov i pojasnio da oni ili rade bez ugovora ili im poslodavci uplaćuju manja socijalna davanja nego što je propisano. Drugi rade više od deset sati dnevno, ali su plaćeni kao da rade pola radnog vremena. „Radnik je eksploatisan, a u isto vreme budžet se pljačka“, rekao je Mladenov.

Grupe za borbu protiv korupcije kažu da je od ukupne privrede 25 do 35 odsto u stvari nelegalno. Vlasti su ove sedmice pooštrile mere protiv tzv. „sive ekonomije“ i radnika koji rade na crno. Bugarska, koja ima 7,6 miliona stanovnika teško je pogođena globalnom ekonomskom krizom i početkom godine suočila se sa recesijom nakon 12 godina rasta. Mnogi strani investitori napustili su zemlju, a rastući broj kompanija smanjuje proizvodnju. To je dovelo do rasta stope nezaposlenosti od 7,6 odsto u julu sa 6,3 odsto u decembru i 5,9 odsto pre godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari