Pol Kagame: Predator sa 98 odsto podrške 1Foto: EPA/ GIAN EHRENZELLER

Dugogodišnji predsednik Ruande Pol Kagame obezbedio je treći predsednički mandat, osvojivši na izborima više od 98 odsto glasova.

Sam Kagame je rekao da je predsednička utakmica bila „formalnost“, a dobri poznavaoci ruandskih prilika kažu da jedino pitanje koje se postavljalo jeste da li će obezbediti bolji izborni rezultat nego 2003. (95 odsto glasova) ili 2010. (93 odsto). Ustavne promene iz 2015, kojima mu je omogućeno da vlada do 2034, svrstale su ga u red doživotnih afričkih vladara iako on sam tvrdi da ne želi da bude „večiti lider“.

Kagame je na predsednički tron stupio 2000. kao pripadnik Patriotskog fronta Ruande, koji je zaslužan za okončanje genocida u zemlji. Kada je došao na vlast, zemlja je bila ruina, ali sada beleži ekonomski rast od sedam odsto godišnje i smanjena je stopa siromaštva.

Međutim, kritičari Kagamea svrstavaju u red autoritarnih afričkih vladara, koji brutalno guši opoziciju i koji je lišio života svoje najveće protivnike. Reporteri bez granica su ga označili kao „predatora“ koji guši slobodu medija, pozivajući se na činjenicu da je u poslednje dve decenije u Ruandi ubijeno ili se vodi kao nestalo osmoro novinara, 11 je dobilo dugogodišnje zatvorske kazne, a 33 je bilo prisiljeno da napusti Ruandu. Kagameu se na dušu stavlja i smrt 350.000 pripadnika naroda Hutu u Ruandi i Kongu iz 1990-ih, zbog čega važi za jednog od posleratnih ubica. Pripadnici njegovog manjinskog naroda Tutsi su na ključnim pozicijama u zemlji, ugnjetavajući većinski narod Hutu.

Kagame važi i za odličnog vojnog taktičara, koji je vojnu obuku prošao u Ugandi, Tanzaniji i SAD. Kao izbeglica u susednoj Ugandi 1979. je osnovao pobunjeničku armiju aktuelnog predsednika Joverija Musevenija. Predvodio je njeno obaveštajno krilo i pomogao Museveniju da dođe na vlast 1986. Pre nego što je postao ruandski predsednik bio je ministar odbrane i potpredsednik zemlje. Podržao je pobunjenike u DR Kongu u njihovom nastojanju da smene režim Mobutua Sesea Seka, što ga je uvuklo u još jedan tamošnji rat. Dobri poznavaoci prilika podršku SAD i Britanije koju Kagame uživa objašnjavaju činjenicom da se školovao na vojnim akademijama u Sjedinjenim Državama, te da je iskoristio njihovu novčanu pomoć „efikasnije od svojih afričkih kolega“ i pridobijao moćne lobije u SAD.

Pol Kagame je rođen 1957. Oženjen je, ima četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari