Rend Pol, nada republikanaca za predsednika SAD, glavni je krivac što su senatori u američkom Kongresu odbili da produže važenje Patriotskog akta, čiji je dosadašnji „rok trajanja“ istekao u nedelju u ponoć. Patriotski akt je zakon koji je dozvoljavao prisluškivanje američkih građana.

Kako prenose američki mediji, Pol je namerno odužio svoje izlaganje kako bi istekao i krajni rok za produženje akta, navodeći da je sakupljanje podataka špijuniranjem nelegalno i neustavno. „Da li je ovo revolucija za koju smo se borili?“, pitao je Pol pred senatorima. „Protiv terorizma se može boriti bez kršenja zakona“, kazao je Pol i dodao da su meta prisluškivanja bili obični građani, a ne špijuni i teroristi. „Neki se potajno nadaju terorističkom napadu, kako bi posledice mogli da svale na nas koji se borimo protiv špijuniranja“. Pošto je prošla ponoć i krajni rok za produženje odredbi Patriotskog akta, Pol je zadovoljno izjavio da je počeo proces okončanja prisluškivanja.

Time je isteklo i svako legalno ovlašćenje za američke obaveštajne agencije da prisluškuju telefonske razgovore građana. Uprkos tome, očekuje se da će u narednih nekoliko dana biti odobrena nova forma zakona, tako da će se, prema mišljenju stručnjaka, prisluškivanje nastaviti samo u drugom obliku.

Ipak, Polov postupak nije naišao na oduševljenje i odobravanje mnogih u republikanskom taboru. Njegove akcije čak su izazvale bes pojedinih republikanaca, koji su masovno napuštali salu kada je Pol imao izlaganje. Republikanski senator Džon Mekejn smatra da je Pol svojim potezom lične ambicije stavio ispred bezbednosti nacije.

Iako će nova forma zakona biti usvojena u narednih nekoliko dana, odlaganje se svakako posmatra kao Polova pobeda, piše Bi-Bi-Si. „Ovo je njegov način da privuče nove članove u republikanski tabor, ali istovremeno i da neke udalji iz stranke“. Čitava situacija izazvala je nelagodu za lidera većine u Senatu Miča Mekonela, koji je podržao Polovu kampanju za predsedničku nominaciju. Mekonel, koji se prvobitno protivio zakonu, izjavio je da iako zakon nije idealan, uz malo amandmana „on je jedini realni put napred“.

Odbacivanje zakona Bela kuća ocenjuje kao „neodgovoran propust“ Senata. „O pitanju koje je od kritične važnosti za nacionalnu bezbednost, pojedini senatori moraju da stranačke interese ostave po strani i da brzo deluju“, navodi se u saopštenju.

Neuspeh da se postigne dogovor znači da su bezbednosne službe privremeno izgubile pravo na prikupljanje podataka prisluškivanjem telefonskih razgovora Amerikanaca, da prate „usamljene vukove“ među osumnjičenim teroristima i da izvode „nasumična prisluškivanja“ osumnjičenih. Analitičari kažu da će vlast, uprkos svemu, naći „prečice“ kako bi u pojedinim slučajevima nastavila prikupljanje podataka. Vlast može vrlo lako da se pozove na starije pravne odredbe koje i dalje važe, navodi britanski servis.

U oceni Njujork tajmsa navodi se da to što je isteklo ovlašćenje za prisluškivanje pokazuje duboku promenu u američkim stavovima od terorističkih napada 11. septembra 2001, kada je nacionalna bezbednost bila najvažnija za obe stranke. To takođe nagoveštava, piše američki dnevnik, da špijunske agencije mogu naći „zaobilazno rešenje“ kako bi izbegle praznine u nadzoru. Vašington post citira stručnjaka za nacionalnu bezbednost Elizabet Gojtejn, koja kaže da se lider većine u Senatu Mekonel „kockao i da je loše odigrao“. Magazin Tajm navodi da je Pol zabeležio pobedu koja je sasvim sigurno kratkog daha, ali je za njega važna imajući u vidu da se bori za osvajanje republikanske nominacije pred izbore za predsednika SAD 2016.

Patriotski akt koji je stupio na snagu pošto ga je potpisao predsednik SAD Džordž V. Buš oktobra 2001. izglasan je kao reakcija na napade 11. septembra iste godine.  Predstavnički dom je velikom većinom usvojio Zakon o slobodi prema kojem se za NSA (Nacionalna bezbednosna agencija) završava prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima, ali ta agencija zadržava pravo da pretražuje informacije telefonskih kompanija zavisno od slučaja.

eđutim, republikanci su u Senatu blokirali usvajanje nacrta pre nekoliko dana. Odbijanje nacrta znači da američke bezbednosne službe privremeno gube pravo da prikupljaju podatke o razgovorima, da nadziru osumnjičene za terorizam i da vrše nasumično prisluškivanje osumnjičenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari