Panel Svetske banke saopštio je juče da je predsednik te institucije Pol Volfovic prekršio pravila banke unapređenjem i znatnim povećanjem plate svojoj devojci Šahi Rizi. U saopštenju se dalje navodi da će upravni odbor Svetske banke razmotriti da li je Volfovic i dalje sposoban da obezbedi efikasno rukovođenje ovom institucijom.

Panel Svetske banke saopštio je juče da je predsednik te institucije Pol Volfovic prekršio pravila banke unapređenjem i znatnim povećanjem plate svojoj devojci Šahi Rizi. U saopštenju se dalje navodi da će upravni odbor Svetske banke razmotriti da li je Volfovic i dalje sposoban da obezbedi efikasno rukovođenje ovom institucijom. Volfovic je dužan da se pojavi pred upravnim odborom banke u Vašingtonu koji broji 24 člana. Upravni odbor ima moć da otpusti Volfovica s funkcije direktora banke, zatim da ga ukori, ili da mu preda rešenje o nedostatku poverenja u njegovo rukovođenje.
U zapažanjima koja su izneta pre sastanka upravnog odbora panel je saopštio da je Volfovic prouzrokovao „sukob interesa“ u Svetskoj banci. Na taj način, Volfovic je prekršio pravila banke o upravljanju i propise iz radnog ugovora. Panel je apelovao da se upravni odbor u punom sastavu mora što pre izjasniti da li je Volfovic sposoban da nastavi svoj posao.
Portparol američkog Ministarstva finansija izjavio je da zaključci panela nisu merodavni za otpuštanje Volfovica. „Upravni odbor mora razmotriti da li je Volfovic sposoban da obezbedi adekvatno rukovođenje neophodno kako bi banka nastavila da efikasno deluje i u potpunosti izvršava svoja ovlašćenja“, navodi se u zaključcima panela.
Dopisnik BBC iz Vašingtona Džejms Vesthed kaže da nema dobrih naznaka za čelnog čoveka Svetske banke, imajući u vidu ton komentara panela koji nagoveštava da će se Volfovic u najmanju ruku suočiti s nekom vrstom cenzure.
Volfovic se već suočavao s pozivima da podnese ostavku, naročito od kada su u javnost izneti detalji povodom njegove uloge u davanju povišice svojoj partnerki Šahi Rizi pošto je imenovan za predsednika banke 2005. Svetska baka od tada istražuje ulogu Volfovica u svemu tome. Volfovic je dobio podršku visokih ličnosti iz američke administracije, uključujući i garancije potpredsednika Dika Čejnija. S druge strane, Volfovic je znatno manje popularan među liderima evropskih vlada koje imaju ključne pozicije u upravnom odboru banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari