Samo u Srbiji i nigde više: Pola čete batinaša za studentske izbore na fakultetu 1Foto: Danas/A. L.

Ako nekom treba ubrzani kurs metodologije vladanja Srpske napredne stranke nek pročita prvo šta se desilo na izborima za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Tamo, naime, naprednjaci ne daju studetima čak ni da učestvuju na izborima za ovaj studentski organ koji i u okvirima fakulteta ne znači baš mnogo.

Preko svojih predstavnika, formirali su jednu listu i doneli nova pravila kako se druga praktično ne bi mogla ni kandidovati.

Čizme vlasti u ovoj priči navukli su Ivana Macak predsenica SP i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima, u međuvremenu zaposlena kao administratorka u Skupštini Vojvodine i Aleksandar Gajić član Srpske napredne stranke, doktorand sa Odseka za istoriju i član izborne komisije, takođe zaposlen u Skupštini Vojvodine.

Gajić je pre nekoliko meseci na neuspelim izborima udario studenta, ali za sada disciplinski nije odgovarao čak ni na svom fakultetu.

Kada im je mala grupa studentata okupljena oko STAV-a, svojim protestima uporno kvarila planove i prekidala izbore, mladi SNS lideri, posegnuli su za onim što vide od svojih starijih kolega, angažovali su „momke u crnom“ da se obračunaju sa studentima, pa smo juče u Novom Sadu u jesen 2024. godine, došli do toga da je bačena šok bomba na studente.

Zvuči neverovatno, ali to je tek početak.

Stranačka pešadija sa Filozofskog, zapravo je morala da posegne do najkrupnijih naprednjačkih univerzitetskih riba, kojih inače preliva na sve strane.

Samo u Srbiji i nigde više: Pola čete batinaša za studentske izbore na fakultetu 2
aleksandar latas

Angažovan je sam rektor Dejan Madić, potpisnik podrške SNS-u na prošlim izborima, koji im je dozvolio da izbore održe u Rektoratu, što naravno nije po pravilniku, ali to je tek najmanji problem.

Madić je za jučerašnji dan raspustio Rektorat, zaposlenih unutra nije bilo. Zgrada je oblepljena papirima, da niko slučajno ne proviri.

Unutra je ubačeno tridesetak u crno obučenih mladića da čuvaju izbornu kutiju, a izmišljena je i blasfemična konferencija o „sajber bezbednosti“ koju ovo novo privatno obezbeđenje navodno čuva.

Do juče, barem u Novom Sadu, još nije viđeno da pola čete huligana obezbeđuje studentsku konferenciju.

Kada su novinari pitali da li mogu na sajber konferenciju, lice iza maske (svi su naravno bili pod maskama) je ispalilo da može ako plati kotizaciju?!

Sve dalje je bilo već toliko puta viđeno ponižavanje građana Srbije od strane naprednjačkih plaćenika.

Novo obezbeđenje je komandovalo, a u nekim trenucima čak nije ni puštalo unutra obezbeđenje koje radi u Rektoratu, jedva je u zgradu ušao i šef izborne komisije, a studentkinje su u vreme dokolice ocenjivali na način – koja nosi grudnjak, a koja ne.

Policija je sve vereme stajala i gledala, a pre toga je legitimisala samo napadnute studente koje je nakon bačene bombe zajedno sa batinašima mlatio i Ognjen Dopuđ, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Tom prilikom oni su izudarali i jedinog policajca koji se u vreme napada tu zatekao, ali ni to nije bilo dovoljno da ih se legitimiše.

Dapače, kada su izbori na kojima je glasalo celih deset od nekoliko hiljada studenta završeni, policija propustila maskirane momke da se ispuvaju iz Rektorata.

Zvuči neverovatno, ali to je tek početak.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari