Posle višemesečnih najava i političke situacije koja od navodnog pokušaja puča prerasta u uspeo haos, SDS Makedonije je saopštila da je ona demokratska partija i da će njen Centralni odbor večeras u 18 časova odlučiti kada će tajno napravljeni snimci telefonskih razgovora, koji navodno teško optužuju makedonsku vlast, biti objavljeni.


Za to vreme u centar zbivanja su dospeli mediji, koji zaoštravaju međusobni sukob pred dilemom: da objave ili da ne objave materijale kojih još nema. Portparolka EU Maja Kocijančić im u tom sudaru nije pomogla: birokratski vešto se izvukla ne odgovorivši na pitanje na koje je medije tačno mislila kad je izjavila da izveštavanje o događajima od vikenda nije bilo izbalansirano.

Dragan Pavlović Latas šef je privatne televizije Sitel i prvi čovek Makedonske asocijacije novinara, koju bije glas da je provladina.

Televizija Sitel je objavila snimak, navodno na sporan način snimljenog, razgovora između makedonskog premijera Nikole Gruevskog i šefa opozicione SDSM Zorana Zaeva. Istovremeno je Makedonska asocijacija novinara (MAN) upozorila svoje članove da neće stati iza njih ako objave tajno snimljene telefonske razgovora kojima vlastima već duže vreme preti Zaev.

Što se tiče materijala snimljenog u kabinetu Gruevskog, Pavlović za Danas kaže da se protiv Zaeva poseban istražni postupak po krivičnoj prijavi o reketu vodi već četiri meseca, da je snimak nastao po odluci suda na zahtev tužilaštva, koje po makedonskim zakonima vodi i istražne radnje.

„Tu nemate dilema… I kod vašeg predsednika i kod našeg premijera postoji uređaj za snimanje i može da ga uključi kad hoće iz bezbednosnih, iz analitičkih razloga“, kaže Pavlović za Danas.

Sa „milion fajlova snimljenih telefonskih razgovora hiljada lica, novinara, političara, pevača, glumaca, sportista“, koje navodno ima Zaev, sasvim je drugi slučaj, tvrdi Pavlović. I tužilaštvo je upozorilo medije da ovaj materijal, ako do njega dođu, ne objavljuju. „Ako je posedovanje nelegalno nastalog snimka krivično delo, tražimo da ne budemo saučesnici u širenju krivičnog dela. Neka ga daju tužilaštvu, pa neka ga onda daju meni. To smo mi tražili: zašto te materijale nisu dali tužilaštvu osam meseci? Ne možeš ti da reketiraš celo društvo zato što si ti u opoziciji osam godina i tebi je dosadno“, kaže Pavlović.

Drugačije o celoj stvari, uključujući i upozorenje tužilaštva novinarima, misli Naser Selimi, predsednik Udruženja novinara Makedonije, koje se tamo smatra opozicionim. „Ako su mediji i novinari sprečeni da objavljuju o zloupotrebama vlasti, onda to i nisu mediji. Mi možemo da prihvatimo da tužilaštvo traži od medija da, dok traje istraga u nekom konkretnom postupku, ne objavljuju, ali ludost je tražiti od medija i novinara uopšte da ne objavljuju materijale koji sadrže krivično delo. To je ludost. I uspostavljanje cenzure u Makedoniji, koju naš Ustav jasno zabranjuje“, kaže Selimi za Danas.

Pavlović ističe da se radi i o snimcima većeg broja građana van politike („Ja se čudim kako im nisu došli građani da ih izbace kroz prozor“) i prema dosadašnjim višemesečnim ‘rekla-kazala ‘ varijantama SDSM poseduje trake na kojima se vode porodični razgovori, priča o tome ko je čija ljubavnica, ko je prodao auto, a nije platio porez.

Prema sadržaju spornih fajlova i načinu na koji njihovo navodno posedovanje upotrebljava SDSM sumnjičav je i Selimi: „Mislim da je on (Zaev) upao u neku čudnu igru. Samim tim što je ušao u neko dogovaranje s vladom. On, ako ima dokaze o izvršenom kriminalu, ne treba taj materijal da koristi da ucenjuje vlast, nego da odmah to objavi zato što građani Makedonije imaju pravo da znaju kako radi i šta radi njihova vlada. Za ovaj haos koji je izazvan u Makedoniji krivi su i vlada i opozicija. Najveću odgovornost snosi vlast, ali ni opozicija očigledno nema nameru da se stvari pojasne“, kaže Selimi.

S obzirom da se u javnosti neprekidno ponavlja da je tajno prisluškivano i pola novinara u Makedoniji i Selimi i Pavlović kažu da to nije nova stvar u Makedoniji i da je 2000. objavljeno o ogromnom broju prisluškivanih novinara. Otada, kaže Selimi, niko ne veruje da se novinari ne prisluškuju, a Pavlović podseća da je on sam bio prvi na listi 12 novinara koji su pre deset godina tužili makedonsku državu zbog prisluškivanja i dobili obeštećenje. Pavlović tvrdi da je MAN i sada tražio objašnjenje od tužilaštva, a Selimi kaže da će Udruženje novinara Makedonije sačekati da SDSM objavi taj materijal o prisluškivanju novinara: „Mi ne možemo verovati na časnu reč. A ja da pokrenem inicijativu zato što neko tvrdi da se nešto dešava, to bi bilo neozbiljno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari