Pola sela i škola u selu Miločaj u Kraljevu pola meseca nema vodu: Grad i dalje ćuti 1Foto: Pixabay/com77380

Meštani sela Miločaj već više od dva meseca nemaju pristup pijaćoj vodi. Seoski vodovod, koji snabdeva oko 140 domaćinstava i školu, prekinuo je snabdevanje vodom zbog neplaćenih računa za struju koja pokreće pumpu.

Iako je dug kasnije izmiren, problem je ostao nerešen zbog pravnih komplikacija. Naime, brojilo struje bilo je registrovano na ime preminulog meštanina, a njegova supruga, iako nije želela da preuzme odgovornost, dala je saglasnost, overenu kod notara, da se brojilo prenese na Mesnu zajednicu. Međutim, ni to nije dovelo do rešenja jer u Miločaju, kao ni u većini sela na teritoriji grada Kraljeva, već šest godina ne postoji Savet mesne zajednice sa predsednikom na čelu. Ovaj administrativni vakuum onemogućava prebacivanje brojila i dalje snabdevanje vodom.

Nakon toga, meštani su se obratili dopisom gradonačelniku Kraljeva Predragu Terziću, nadajući se da će grad preduzeti potrebne korake kako bi rešio ovaj dugotrajan problem.

– Prema nekim saznanjima, gradonačelnik nije uvažio naš dokument, overen kod notara, o prevođenju brojila na Mesnu zajednicu i sada čekamo. Koliko ćemo još da čekamo, s obzirom da već dva meseca više od 50 domaćinstava nema vodu, ne znam. Želim da poručim gradonačelniku da on nije gradonačelnik samo onih koji su glasali za Srpsku naprednu stranku, već svih građana Kraljeva. Apelujem na gradsku vlast da preduzme nešto, jer selo nije u mogućnosti da se izbori sa ovim problemom, s obzirom na to da ne postoji Savet mesne zajednice – izjavio je za portal Radija Sloboda meštanin sela Miločaj Aleksa Lukić, odbornik POKS-a, koji je i na poslednjoj sednici Skupštine grada Kraljeva izneo ovaj problem.

Trenutno je ugroženo više od 50 domaćinstava i seoska osnovna škola „Dragan Đoković Uča“, koju pohađa 24 učenika nižih razreda.

Prema rečima meštanina Miločaja, Aleksandra Đorđevića, jednom u deset dana školu snabdeva cisterna sa tehničkom vodom, koju obezbeđuje JKP „Vodovod“ Kraljevo.

– Situacija u školi je očajna. Bez obzira što stiže tehnička voda koja se toči u buriće, deca peru ruke tako što se polivaju nad lavaboom. Ista situacija je i sa ispiranjem toaleta nakon obavljene fiziološke potrebe. Da ne govorim o tome da deca nemaju ni gutljaj vode da popiju sa česme kad su žedna. Nisu svi u mogućnosti da svakodnevno kupuju flaširanu vodu – izjavio je Đorđević.

Pitanja o tome kada i kako bi ovaj problem mogao biti rešen, kao i da li je grad spreman da pomogne, naročito zbog osnovne škole, koja smo uputili gradonačelniku Kraljeva Predragu Terziću, ostala su bez odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari