Turistička manifestacija bazirana na takmičenju u pripremanju ribljih specijaliteta sa najdužom tradicijom u Srbiji-„Alaske večeri“ u Velikom Gradištu navršila je pola veka postojanja. U organizaciji opštine Veliko Gradište, Turističke organizacije i Mesne zajednice, na Dunavskom keju prošlog vikenda održana je tradicionlna turistička manifestacija Alaske večeri, posvećena alaskom zanatu, sportskim nadmetanjima i iznad svega dobrom druženju.

Ovogodišnja 49. po redu smotra, pobudila je veliko interesovanje. Sve je počelo preplivavanjem Srebrnog jezera od strane šesdesetčetvorogodišnjeg Predraga Stokića iz Velikog Gradišta, koji je deonicu dugu 14 kilometara od Zatonja do Velikog Gradišta preplivao za pet časova. U petak, u ranim jutarnjim časovima, startovali su najmlađi ribolovci, čekajući da zaigra plovak. U konkurenciji 20 takmičara prva nagrada pripala je Gojku Jevtiću iz Velikog Gradišta. Svoje takmičarsko znanje demonstrirali su i iskusni alasi u lovu soma na bućku. Prvo mesto sa ulovom od preko 90 kilograma podelili su Dejan Živković iz Velikog Gradišta i Vladan Dinić iz Smedereva. Posebno interesovanje među starijim ribolovcima vladalo je za celonoćni lov na šarana, jedino takmičenje ove vrste koje se održava na tekućim vodama. Ovogodišnje druženje šarandžija okupilo je 42 takmičara, koji su se nadmetali u okviru 14 ekipa. Najviše sreće imale su ekipe Džoni Beč i Petka, a kako su im se udice ukrstile bratski su se dogovorili da podele prvu nagradu. Nagrađen je i najstariji šarandžija, Nikola Pajkić iz Velikog Gradišta, kao i najmlađi Bogdan Jeremić iz Kusića.

Organizovana je besplatna vožnja do ušća Peka brodom Ana, revijalno skijanje na vodi, kao i finalno takmičenje u fudbalu na pesku na kojem je trijumfovala ekipa „Nindža kornjače“, dok je u odbojci na pesku pobednički pehar pripao Stevanu Stakiću i Nikoli Iliću. U konkurenciji pedesetak prijavljenih bašti i gotovo isto toliko cvetnih balkona, najlepše je baštu uredio Zoran Stanković iz Velikog Gradišta. Centralna manifestacija, takmičenje u kuvanju riblje čorbe okupila je preko 150 takmičara, a po oceni žirija najukusniju čorbu kod profesionalaca pripremio je Vojin Mijatović, a kod amatera Aleksandar Rajčić. Na šetalištu na keju, do iza ponoći, trajala je promenada brojnih gostiju koji su imali prilike da uživaju u besplatnoj ribljoj čorbi, vatrometu i nastupu Baneta Mojićevića. U finalu, samom „Alaskom piru“ za nimfu Dunava izabrana je Jana Milić.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić izrazio je zadovoljstvo što Alaske večeri postaju sve značajnije i uticajnije s vremenom i okupljaju sve više posetilaca. -Trudili smo se da tokom čitavog leta ponudimo brojnim posetiocima razne sadržaje počev od Festivala cveća, preko Carevčevih dana, Pasuljijade, Alaskih večeri, do Međunarodnog filmskog festivala koji predstoji. Alaske večeri su postale nadaleko prepoznatljive kao velikogradištanski brend, a za jubilarne 50. po redu potrudićemo se da goste iznenadimo nekim novinama. Naime, planiramo da skuvamo najveću riblju čorbu, koja će se tokom trajanja manifestacije besplatno deliti u restoranima, u Gradskom parku podićićemo spomen obeležje „pasulju gradištancu“, kotliću i ribljoj čorbi, po kojima je Veliko Gradište prepoznatljivo na mapi Srbije, pa i šire. Želja nam je da gosti koji jednom dođu u Veliko Gradište ponovo se vrate i mislim da ćemo ovakvom organizacijom u tome uspeti, istakao je Milić.

Prema rečima Tomislava Ivanovića, predsednika SO Veliko Gradište i predsednika Organizacionog odbora Alaskih večeri, ova manifestacija kao jedna od najstarijih u Braničevskom okrugu protekla je u znaku alasa, ribljih čorbi i drugih ribljih specijaliteta. -Sa pravom Veliko Gradište slovi za prestonicu alaskih večeri, odnosno alaske čorbe. Želimo da ovaj grad turizma, cveća, Dunava, Peka i Srebrnog jezera, jubilarnu 50. manifestaciju dočeka u još boljem raspoloženju, sa mnogo većim brojem takmičara i posetilaca, iako je ove godine taj broj bio impozantan, kazao je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari