Polazak 2.430 prvaka u školu u Nišu uz svečane priredbe i proteste 1Foto_ Z. Miladinović/Danas

U prvi razred na području grada Niša danas polazi oko 2.430 dece, što je približno isti broj kao i prošle školske godine, pokazuju podaci 36 niških osnovnih škola.

U školama se organizuju svečane priredbe, u kojima između ostalih učestvuju učenici starijih razreda.

Priredbe počinju intoniranjem himne “Bože pravde” i čitanjem pisma ministarke prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slavice Đukić Dejanović.

Prema najavama direktora, prvaci će danas provesti u školi samo sat vremena.

U školama su bili i školski policajci, ali njihovo prisustvo nije bilo posebno primetno.

Polazak 2.430 prvaka u školu u Nišu uz svečane priredbe i proteste 2
Foto: Z. Miladinović/Danas

Početak školske godine u Nišu prati i nezadovoljstvo dela javnosti zbog toga što Grad nije obezbedio beslatne udžbenike za osnovce, za razliku od Beograda i drugih gradova i opština, među kojima ima i onih koje spadaju u najsiromašnije.

Na društvenim mrežama je proteklih dana deljen poziv roditeljima da ne dozvole polazak u školu svojoj deci u znak protesta što i ove godine nema besplatnih udžbenika.

I na večerašnjem protestu “Srbija protiv nasilja”, koji se u ovom gradu organizuje 12-ti put, tema će biti nedostatak besplatnih udžbenika za učenike.

Demonstranti će se okupiti ispred Gradske kuće, u kojoj je sedište gradonačelnice Dragane Sotirovski i gradskih većnika, a potom ići u kraću protestnu šetnju centrom grada.

Polazak 2.430 prvaka u školu u Nišu uz svečane priredbe i proteste 3
Foto: Plakat protesta Srbija protiv nasilja

Tehnički organizatori protesta saopštili su da će u Skupštini grada, gde se šetnja završava, “ostaviti inicijativu i apel građana za donošenje Odluke o dodeli besplatnih udžbenika za sve osnovne škole na teritoriji Niša”.

Inicijativa sadrži i predlog da se rebalansom gradskog budžeta za 2023. godinu “sagleda pozicija i obezbede sredstva za besplatne udžbenike, a roditeljima koji su ih kupili refundira novac”.

Narodna poslanica Tamara Milenković- Kerković takođe je saopštila da je lokalnoj vlasti u svoje i ime niških Dveri uputila preporuku da se rebalansom ovogodišnjeg budžeta obezbede, osim besplatnih udžbenika, još i beslatna užina i po 20.000 dinara za roditelje svakog đaka.

“Deca u Nišu ne smeju biti deca drugog reda u odnosu na onu u Beogradu i drugim gradovima koji su ovakve povlastice obezbedili“, navela je ona u dopisu, upućenom gradskim zvaničnicima 12. jula ove godine, na koji nije dobila odgovor.

Od pogodnosti koje obezbeđuje Grad osnovci imaju pravo na besplatan javni prevoz.

Od danas, po odluci Gradskog veća, kartu u gradskom prevozu ne plaća ni 10.500 učenika srednjih škola mlađih od 19 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari