Polaznici obuke za policajce u Sremskoj Kamenici diskriminisani zbog tetovaža: Prinuđeni da potpišu "zamrzavanje statusa" 1Foto: MUP

Polaznici u Centru za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici suočeni su sa diskriminacijom zbog tetovaža.

Kako je saopštilo Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ iz Novog Sada, polaznici obuke su im prijavili da su pre potpisivanja ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova suočeni sa pritiscima da potpišu molbu za zamrzavanje statusa polaznika, čime im se onemogućava nastavak obuke.

„Ovaj čin, sproveden isklučivo prema polaznicima s tetovažama, predstavlja očiglednu diskriminaciju i grubo kršenje njihovih prava“, isitče Strukovno udruženje policije.

Udruženje ocenjuje da je ovakvo postupanje nedopustivo, jer narušava ugled Ministarstva i podriva poverenje u institucije zadužene za poštovanje zakona i jednak tretman svih građana.

„Kao društveno odgovorna organizacija, smatramo da je neophnodno da pružimo potrebnu pravnu pomoć polaznicima koji su diskriminisani, pozivamo sve polaznike koji se osećaju ugroženo ili su suočeni s ovakvim postupcima da nam se obrate radi pružanja pravne pomoći i zaštite njihovih prava. Naš cilj je da obezbedimo poštovanje zakona i osiguramo da svaki polaznik ima jednake šanse za obuku, bez obzira na spoljašnji izgled“, piše u saopštenju.

Kako dalje navode, neće dozvoliti da se ovakve stvari dešavaju i da se ugled MUP-a zbog samovolje pojedinaca dodatno urušava.

„Očekujemo hitnu reakciju ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i preduzimanje svih neophodnih mera kako bi se zaštitila prava svih građana koji žele da postanu policijski službenici“, ističe Strukovno udruženje.

Najavljuju i da će preduzeti sve pravne mere kako bi se zaštitila prava polaznika. To podrazumeva i podnošenje prijava protiv odgovornih lica. Nadaju se da će Ministarstvo prepoznati ozbiljnost situacije i hitno reagovati u skladu s preporukama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ističu i da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio je da zabrana nošenja brade i tetovaža predstavlja akt diskriminacije.

„Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP se ne može primeniti na polaznike, jer oni nisu zaposleni policijski službenici, čak i da se može primeniti sporni Pravilnik propisuje da ukoliko postoje tetovaže moraju da budu prekrivene odećom, ali svakako tetovaža na telu polaznika ne može biti prepreka za pohađanje obuke)“, objašnjava ovo udruženje.

Udruženje je ovim povodom uputilo i više dopisa Ministarstvu, ali odgovor još uvek nisu dobili.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari