Policajac na suđenju KRIK-u po tužbi Koluvije: Na „Jovanjici“ smo našli stotine kilograma marihuane 1Foto: M. M./ATAImages.

Na današnjem suđenju KRIK-u po tužbi Predraga Koluvije, kome se sudi za uzgajanje više od tone i po marihuane, svedočio je Ljubomir Petrović, jedan od policajaca koji je učestvovao u otkrivanju slučaja „Jovanjica“, piše ovaj medij na svom portalu.

On je naveo da je sa kolegama na Koluvijinom imanju otkrio 600 kilograma marihuane i oko 35.000 stabljika ove biljke. Koluvija je tužio KRIK i urednika Stevana Dojčinovića tvrdeći da su u tekstovima o suđenju „Jovanjica“ novinari prekršili pretpostavku nevinosti time što su napisali da je „optuženi narko-bos“.

Na današnje suđenje KRIK-u kao svedoci pozvani su policajci koji su učestvovali u otkrivanju „Jovanjice“ – Slobodan Milenković, bivši načelnik Četvrtog odeljenja Uprave kriminalističke policije i pripadnik ove jedinice Ljubomir Petrović. Njih je kao svedoke predložio KRIK, jer je Koluvija u tužbi istakao kao sporne navode iz KRIK-ovih tekstova da je kod njega pronađena falsifikovana službena legitimacija i da je na imanju „Jovanjica“ pronađena velika količina droge. U sudnicu je danas došao samo Petrović.

Petrović je danas potvrdio ono što je KRIK objavio u tekstu.

„Kolege su mi prenele da je u (Koluvijinom) vozilo pronađena službena legitimacija sa njegovom fotografijom i ličnim podacima, te da se on predstavio kao službenik Ministarstva unutrašnjih poslova“, ispričao je Petrović i dodao da on nije lično legitimisao Koluviju prilikom njegovog privođenja.

Policajac je ispričao i da je nakon privođenja Koluvije gotovo svaki dan bio na njegovom imanju „Jovanjica“ dok je trajao uviđaj tako da zna da je tamo pronađena marihuana.

„Od značajnih stvari pronađeno je 600 kilograma opojne droge marihuana, što je kasnije potvrđeno veštačenjem i oko 35.000 biljki, jedan revolver, rokovnici, server“, rekao je Petrović.

Koluvijin advokat Aleksandar Živanović pitao je Petrovića da li mu je poznato da je KRIK tekstovima prekršio zakon, ali sudija Velibor Barović nije dozvolio ovo pitanje uz obrazloženje da policajac to ne može da zna.

Nastavak suđenja zakazan je za mart sledeće godine kad bi trebalo da svedoče i drugi policajci koji su učestvovali otkrivanju „Jovanjice“.

Koluvija je, podsetimo, tužio KRIK i urednika Stevana Dojčinovića tvrdeći da su u tekstovima o njemu novinari prekršili pretpostavku nevinosti jer su objavili, između ostalog, da je „optuženi narko-bos“. Zbog toga je tražio odštetu od 2,8 miliona dinara (gotovo 24.000 evra).

Većina tekstova koje je KRIK objavio su izveštaji sa suđenja Koluviji po optužnici za proizvodnju droge i organizovanje kriminalne grupe, koje je u javnosti poznato kao slučaj „Jovanjica“. KRIK je u tekstovima jasno naveo da je reč o optužbama tužilaštva, kao i da je suđenje Koluviji u toku. Osim toga, formulaciju za koju Koluvija tvrdi da je sporna koriste vodeći svetski mediji, poput „Gardijana”, „Vašington posta” i „Rojtersa“.

Ovo je druga tužba koju je Koluvija podneo protiv KRIK-a i to zbog istih stvari. Suđenje po prvoj završeno je u njegovu korist pošto je sudija Bojana Čogurić procenila da je KRIK prekršio pretpostavku nevinosti, a njenu presudu potvrdio Apelacioni sud u Beogradu. Presuda je tako postala pravosnažna, a KRIK se na nju žalio Ustavnom sudu, a kada iscrpi sva pravna sredstva u zemlji, pokrenuće postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Redakcija KRIK-a smatra da su obe tužbe podnete sa ciljem da se novinari obeshrabre da izveštavaju o Koluviji i optužbama protiv njega, a ovaj stav zauzela su i brojna domaća i međunarodna novinarska udruženja, kao i druge strukovne organizacije.

Osim Koluvijine tužbe, novinari i urednik KRIK-a bore se sa još 15 ovakvih, takozvanih SLAPP tužbi. Nedavno je KRIK tužila i sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević koja traži da novinarka i urednik KRIK-a budu osuđeni na zatvorske kazne, kao i da im se zabrani obavljanje novinarskog posla. KRIK ističe da je reč o SLAPP tužbama koje za cilj imaju da izvrše pritisak na redakciju i kako se ne bi bavili određenim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari