Policajci na suđenju Goranu Papiću: Mi smo taksirali Marka Miljkovića 1Goran Papić, Foto: Printskrin TV Pink

Milenko Munižaba, nekadašnji načelnik beogradske kriminalističke policije rekao je danas pred Višim sudom u Beogradu, da je on izdao naredbu da se Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

Svedočeći u postupku koji se vodi protiv Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), Munižaba je istakao da je automobil vraćen nakon provere i obavljenog razgovora sa Miljkovićem. Na njegovu odluku da automobil vrati, kako je naveo, odlučujuće je uticao razgovor sa podređenim Zoranom Kovačevićem koji ga je obavestio da je automobil “čist”.

– Meni je bilo najvažnije da mi je Kovačević preneo da je sa automobilom sve u redu. Na tu odluku nije uticalo moje saznanje da se Goran Papić družio sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, kazao je Munižaba, nakon čega je Papićev branilac konstatovao – „pa ovo je oslobađajuća presuda“.

Munižaba je potvrdio da je o saslušanju Miljkovića razgovarao sa Papićem, ali i dodao da Papić, koji je tada bio zamenik načelnika SBPOK-a, njemu koji je bio načelnik beogradske kriminalističke policije nije mogao da naredi sa se vrati automobil.

– On, ili bilo ko drugi, bi mogao da iznese određene sugestije oko toga šta bi trebalo da se učini, ali ja svakako ne bih po tome postupao bez prethodnih konsultacija sa svojim nadređenim, kazao je Munižaba.

Njegovo svedočenje direktno je u sukobu sa optužnim predlogom u kome se ističe da je upravo Papić bio taj koji je uticao da se Miljkoviću vrati automobil. Prema tvrdnji tužilaštva, Papić je 2020. godine počinio krivično delo trgovine uticajem time što je naredio da se Miljkoviću bez obaveznih provera vrati automobil.

Pre Munižabe, svedočio je i Nevenko Marić, danas zamenik načelnika SBPOK-a koji je u trenutku navodnog izvršenja krivičnog dela Papiću bio podređen. Marić je naveo da ga je Papić zvao u više navrata telefonom pre nego što je ispitao Miljkovića, i da mu je u jednom trenutku rekao da ga, kada sa Miljkovićem bude nasamo, pozove na Signal i pusti na spikerfon.

– Ja u tom trenutku nisam znao šta će on da kaže. Kada smo ga pokupili iz stanice 29. novembar, pozvao sam ga i Papić je rekao da to čuje i Miljković da ga saslušamo brzo i profesionalno i da to bude gotovo za 15 minuta. On se meni obraćao, ali je slao poruku Miljkoviću da će brzo da bude pušten, kazao je Marić precizirajući da tokom razgovora Papić nijednom nije spomenuo Miljkovićev automobil.

Marić je kao “čistu zloupotrebu” okarakterisao Papićevu naredbu da Miljkovića vrate u stanicu 29. novembra gde mu se nalazio automobil.

– Mi smo taksirali tog kriminalca, kazao je Marić koji je godinu dana nakon toga rukovodio akcijom hapšenja grupe Veljka Belivuka.

Nastavak sudskog postupka koji se vodi protiv Gorana Papića zakazan je za 23. maj. Pored svedoka koji su već zakazani, sud će za taj pretres pozvati i nekadašnjeg direktora policije Vladimira Rebića, kao i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića. Na samom kraju pretresa, Papićev branilac Branislav Tapušković je predložio da sud sasluša i Marka Miljkovića, ali će sud o tom predlogu odlučiti naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari