Kirgijske vlasti saslušale su juče opozicione lidere koji su uhapšeni u noći između četvrtka i petka na demonstracijama zahtevajući ostavku predsednika, saopštili su zvaničnici. Vlasti su takođe zauzele štamparije tri opoziciona lista, naveli su opozicioni lideri. U akciji je zatvoren i jedan opozicioni veb sajt, izjavio je urednik tog sajta.

Kirgijske vlasti saslušale su juče opozicione lidere koji su uhapšeni u noći između četvrtka i petka na demonstracijama zahtevajući ostavku predsednika, saopštili su zvaničnici. Vlasti su takođe zauzele štamparije tri opoziciona lista, naveli su opozicioni lideri. U akciji je zatvoren i jedan opozicioni veb sajt, izjavio je urednik tog sajta. Generalni tužilac Elmurza Saltabadijev izjavio je da su lideri Saveza ujedinjenog fronta, predvođeni bivšim premijerom Feliksom Kulovim, saslušani kao svedoci protesta ispred kancelarije predsednika Kurmanbeka Bakijeva.
Više od 7.000 demonstranata okupilo se prekjuče ispred predsedničkog kompleksa uzvikujući „Bakijev napolje“. Neki mlađi demonstranti podsmevali su se policiji mašući zastavama ispred njih, dok su neki bacali kamenice i plastične boce na pripadnike policije. Deveti dan opozicionih protesta na centralnom Trgu u Biškeku okončan je tako što je policija bacala dimne bombe i suzavce kako bi rasterala demonstrante koji su bacali kamenice. Sedam demonstranata i osam policajaca je ranjeno, od kojih se jedan nalazi u ozbiljnom stanju, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Bolotbek Nogoibajev. Opozicioni lider Omurbek Tekebajev izjavio je da su protesti obustavljeni.
Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Bakit Seitov izjavio su da su u akciji policije uhapšena 34 opoziciona aktivista. Portparol opozicije Azamat Kalman, koji je već saslušan i oslobođen, izjavio je da su vlasti koristile grube metode ispitivanja. On nije iznosio detalje povodom toga, mada su zloupotrebe ljudskih prava uobičajene u zatvorima u Kirgiziji. Generalno tužilaštvo saopštilo je da će vlasti pretresti kancelarije Ujedinjenog fronta i opozicionih Atameken i Ar Namus partija. Ovu centralnoazijsku državu od pet miliona stanovnika potresaju političke tenzije još od kada su protestanti na uličnim demonstracijama primorali dugogodišnjeg predsednika Askara Akajeva da podnese ostavku u martu 2005.
Bakijev, koji je izabran posle toga, danas je pod velikim pritiskom da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju. Štaviše, razbesneo je opoziciju u decembru kada je poništio nekoliko ustavnih amandmana. I SAD i Rusija imaju vazdušne baze u Kirgiziji, što doprinosi političkoj nestabilnosti u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari