Policija i dalje ignoriše tužilaštvo u slučaju Savamala 1Foto:Milorad Đurović

Predmet o rušenju objekata u Savamali se ne nalazi ni u čijoj fioci, već tužilaštvo postupa od prvog trenutka, tačnije od prvog saznanja za događaj, a nakon okončanja predistražnog postupka javnost će svakako o tome biti obaveštena.

Ovo je odgovor koji je Danas dobio iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na pitanje: „Šta je tužilaštvo preduzelo od predistražnih radnji u slučaju Savamala, odnosno rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu“.

Kako nam je ukazala Tatjana Sekulić, portparolka Višeg javnog tužilaštva, ovo tužilaštvo je odmah nakon navedenih događaja preduzelo sve radnje i mere iz svoje nadležnosti i uputilo zahteve za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za sam događaj i za učesnike u događaju.

Na naše pitanje da li postoje problemi tužilaštva u komunikaciji sa policijom u vezi s ovim slučajem, Sekulić naglašava da Više javno tužilaštvo u Beogradu nije nikada imalo problema u komunikaciji s policijom, „a to se odnosi kako na konkretne predmete tako i na svakodnevno postupanje policijskih službenika i zamenika javnog tužioca u predmetima koji su u nadležnost Višeg tužilaštva“.
– Dakle, saradnja tužilaštva i policije je odlična i ne postoje nikakvi problemi u međusobnoj komunikaciji – tvrdi Sekulić.

Međutim, prema saznanjima našeg lista, nije tačno da tužilaštvo i MUP „odlično sarađuju“ na ovom predmetu. Naime, naši dobro obavešteni izvori iz pravosuđa tvrde da je Više javno tužilaštvo dosad poslalo pet hitnih dopisa MUP-u, takozvane urgencije, da im se dostave podaci o slučaju Savamala, ali da iz policije nikada ništa nisu dobili. Po odgovoru Tatjane Sekulić iz tužilaštva koji je dobio naš list, ali i Danasovih saznanja, može se zaključiti da je i posle šest meseci od „fantomskog“ rušenja objekata u beogradskoj Savamali i negodovanja javnosti, pogotovo kroz proteste Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, slučaj i dalje praktično na početku.

Stevan Vlajić iz grupe građana „Beli – Samo jako iz Mladenovca“, kaže za Danas da i policija i tužilaštvo vešto ćute kada je to potrebno, kao što vešto pokreću postupke po hitnom postupku i na isti način okončavaju istrage kada je to u interesu onih koji ih neformalno kontrolišu.
– Poruka građanima Srbije je da je pravda itekako selektivna u situacijama kada su u krivična dela umešani najviši gradski i republički organi. Nije ovo prvi dokaz da pravna država u Srbiji ne postoji, ali je poslednji upečatljiv. Možda je to okidač za osnivanje Građanskog fronta, ali su razlozi daleko dublji i nameću se godinama. LJudi su zasićeni i razočarani relevantnim partijama opozicije, posebno onim „starije generacije“, pa je neophodno i nameće se kao jedino logično rešenje da se šansa pruži novim ljudima. U narednim mesecima treba da bude jasnije šta ta građanska opcija, koja nedvosmisleno ima zdrave i prirodne temelje – može da ponudi Srbiji u odnosu na aktuelnu vlast koja poverenje građana gubi iz dana u dan – ukazuje Vlajić.

Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta „Union“, ukazuje za Danas da policija od početka sledi zahteve dnevne politike, odnosno izvršne vlasti. Kako podseća, policija nije izašla na lice mesta kada je prijavljeno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici, dozvolila je da dokazi nestanu, nije napravljen uviđaj…

Parking „Beograd na vodi“

Dok policija i tužilaštvo skoro šest meseci bezuspešno pokušavaju da otkriju ko je u noći 24. aprila srušio oko 1.000 kvadrata poslovnog prostora u Savamali, gradske vlasti dozvolile su preduzeću „Beograd na vodi“ da na tom prostoru napravi parking, objavila je juče mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Privremena dozvola za gradnju izdata je 19. septembra, pokazuje dokumentacija koju su iz javno dostupnih izvora skupili novinari KRIK. U toku su radovi čija vrednost je, prema dokumentima, procenjena na 46,4 miliona dinara, a parking bi trebalo da bude završen do kraja oktobra. Za gradnju na delovima parcele na kojoj su se nalazili objekti firmi Iskra i Transport peroni koji su nezakonito srušeni, izdata je i dozvola za uređenje u okviru pešačke zone „Gallery Walk“. Novinari KRIK kontaktirali su Grad Beograd i preduzeće „Beograd na vodi“, ali niko nije želeo da odgovori na pitanja u vezi sa dozvolama, sa objašnjenjem da pitanja pošalju mejlom.

Božović: Beograd na vodi je divlja gradnja

Beograd – Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke (DS) Balša Božović saopštio je da je dozvola za gradnju parkinga na mesti gde su srušeni objekti u Savamali dokaz da je ceo Beograd na vodi „projekat divlje gradnje“. To na najslikovitiji način opisuje ideju razvoja društva i grada Beograda koju ima Srpska napredna stranka, navodi se u pisanoj izjavi Božovića. To što radite je protivzakonito, nasilnički, nekulturno, nepristojno. Nastavljate da opstruišete istragu o krivičnim delima počinjenim u Savamali, poručio je Božović. Božović je naglasio da DS neće odustati od toga da se u institucijama da odgovor na pitanje ko je organizovao, naredio, omogućio i sproveo rušenje u Savamali.
D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari