Ordenje koje su nepoznati počinioci ukrali tokom ili posle sahrane Jovanke Broz nema materijalnu vrednost, jer nije izrađeno od skupocenih materijala. Od pet ordenja, tri nisu ni bila u vlasništvu Jovanke Broz već ih je za potrebe ceremonije SUBNOR pozajmio porodici. Prema nekim navodima, ordenje se nalazilo uz kovčeg Jovanke Broz, dok je, prema saznanjima predsednika SUBNOR-a Miodrag Zečevića, ordenje bilo u prostoriji gde je bila knjiga utisaka.

– Knjiga utisaka je stajala na polici ogromnog ormana od orahovine, koji zauzima dve trećine sobe. Ordenje je bilo u jednoj od fioka i čak i „profesionalnom“ lopovu bi bilo potrebno nekoliko minuta da otvori tešku fioku i pokupi odličja. To niko nije mogao sam da učini, jer je obezbeđenje Muzeja bilo svuda, a postoje i sigurnosne kamere – tvrdi Zečević. On dodaje da policiji ne bi trebalo da bude problem da pronađe počinioca, naglašavajući da ordenje nema nikakvu materijalnu vrednost.

– SUBNOR je članovima porodice pozajmio tri ordena – partizansku spomenicu i dva ordena za hrabrost, jer nisu mogli da ih pronađu u kući u kojoj je Jovanka živela. Odličja su bila od običnih legura, nije tu bilo zlata, dragog kamenja… Samo simboli koji su imali značaj samo za Jovanku. Lopov se njima neće obogatiti, a to što je učinio je sramno i nemoralno delo, i za svaku osudu – ističe Zečević, dodajući da i Muzej istorije Jugoslavije mora da preispita kako im se dogodio ovakav „propust“. 

Ljajić: Bruka

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji je godinama posećivao Jovanku Broz najoštrije je osudio krađu ordenja. On je sa ogorčenjem izjavio da je to velika bruka i da „ne propuštamo nijednu priliku da se sramotimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari