Nikola Lakićfoto FoNet Milica Vučković

Povodom privođenja aktivista Kreni-promeni na dočeku olimpijaca ispred Narodne skupštine, advokat Nikola Lakić za Danas objašnjava da oni nisu počinili krivično delo isticanjem transparenta i skandiranjem protiv Rio Tinta, kao i da su toga svesni i policajci koji su ih lišili slobode, „Međutim oni ne postupaju u skladu sa zakonom, već po volji Aleksandra Vučića, koji zavodi diktaturu u Srbiji svim silama, i kao najveći lobista Rio Tinta brani interese strane kompanije, a na štetu građana Srbije“.

Lakić navodi da policija može u skladu sa zakonom da hapsi i privodi, ističui da to može da uradi po nalogu tužilaštva, suda, kao i da izvrši takozvano policijsko hapšenje bez odluke drugih organa.

„Zakon predviđa da policija može uhapsiti određeno lice, ako postoji osnovana sumnja da je učinilo krivično delo, odnosno ukoliko postoji neki od razloga za određivanje pritvora. Osim hapšenja u vezi krivičnih dela policija može da liši slobode i u vezi prekršaja, međutim, u ponašanju aktivista Kreni-promeni nema čak ni toga“, ukazuje Lakić.

Naglašava da, s obzirom da u ponašanju uhapšenih nema elemenata krivičnih dela ili prekršaja, sasvim je izvesno da je policija prekoračila svoja ovlašćenja i prekršila zakon.

„O ovim hapšenjima kao i drugim hapšenjima prethodnih dana, kada je izvesno da su državne institucije prekoračile svoja ovlašćcenja, morao bi da se oglasi i Zaštitnik građana, koji mudro ćuti i u sred leta spava zimskim snom“, ističe Lakić.

Podsećamo, aktivisti pokreta Kreni-Promeni koji su privedeni tokom dočeka olimpijaca, pušteni su nakon saslušanja.

Kao razlog privođenja aktivista, policija je navela da je to urađeno jer su držali transparent koji nije u skladu sa događajem, saopštio je Pokret.

Oni su istakli da policija nema pravo da privodi zbog transparenta građane.

„Takođe, posebno je problematično što je tokom skandiranja “Rio Tinto marš iz Srbije” menjan program i prikrivan ton u direktnom prenosu režimskih medija“, naveli su iz Kreni- Promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari