Policija još nije dala tužilaštvu nijedan izveštaj o Savamali 1

Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije dobilo od policije nijedan izveštaj u vezi dešavanja iz Savamale, kao ni o učešću policijskih službenika u tome, rečeno je Danasu u tom tužilaštvu. Oni dodaju da će javnost biti obaveštena o tome.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Iz policije ni Danas još uvek nije dobio odgovore na pitanja vezana za postupanje policije za vreme rušenja objekata u Savamali i lišavanja slobode građana u noći između 24. i 25. aprila, kao i zašto policija nije izašla na teren kada su je građani pozivali.

I dok se zvanični izveštaji policije tek očekuju, ono što svi možemo da pogledamo na sajtu Vlade Srbije je ugovor o projektu „Beograd na vodi“. Prema ovom dokumentu, Republika Srbija se ugovorom obavezuje da izvrši, na svoj račun, pravno i fizičko raščišćavanje zemljišta do 30. juna 2016, kao i da obezbedi izgradnju komunalne infrastrukture i pružanje komunalnih usluga „do granica Projekta“ najkasnije do 31. decembra 2019. godine.

Kompanija Beograd na vodi objavila je plan gradnje u Savamali, gde je plavom bojom obeležena druga faza – objekti u Hercegovačkoj ulici. Na prvi pogled izgleda kao tačan podatak da Beogradu na vodi ovaj deo Hercegovačke sada nije potreban. Međutim, u pobrojanim rokovima za raščišćavanje zemljišta navodi se da za površinu takozvane pilot nepokretnosti pravno i fizičko raščišćavanje Srbija treba da završi do 30. juna 2016. Istovremeno, u tom delu se ne navodi šta tačno spada u pilot nepokretnosti, jer se detalji o tome nalaze u Prilogu 5B. Kada se pogleda Prilog 5B, ali samo u verziji ugovora na engleskom jeziku, vidi se da Hercegovačka ulica, gde su i bili srušeni objekti, spada pod zemljište pilot nepokretnosti, koje mora da bude raščišćeno do kraja juna ove godine.

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata se obavezao da obezbedi 300 miliona evra za finansiranje i to do 150 miliona kao dodatni kapital i do 150 miliona evra kroz „kamatonosne zajmove“. Partner može da se povuče iz projekta ako radovi ne počnu u roku zbog toga što Srbija nije ispunila sve uslove za to, ako je Srbija povredila neku od svojih obaveza ili ukoliko dođe do povrede neke od izjava ili garancija koje su date. Isto važi i za povlačenje Vlade Srbije.

Zakup na 99 godina

U ugovoru je navedeno da će delovi zemljišta biti dati u zakup firmi „Beograd na vodi“ na 99 godina, bez naknade i ističe da su se „članovi društva (Beograd na vodi) sporazumeli da nastoje da 50 odsto projekata bude realizovano u roku od 20 godina“, a čitav projekat za 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari