Policija nezakonito upadala u crkve

Zoran Čvorović, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Ostavite komentar


  1. Nisam dobro shvatio jel ovaj pop ili profesor.U vanrednom stanju mere vaze za sve bez izuzetaka, a postupanje crkve moze da dovede do sirenja epidemije.Kakve to veze ima sa slobodom veroispovesti, jbt ko je sve profesor u Srbiji.

    1. Sveta tajna pričešća je nešto najuzvišenije, najčistije u našoj religiji. Vernik nije mišljenja da kašičica pričešća može biti izvor bilo kakve zaraze ili prenošenja iste. Oni to gledaju sa druge strane, koju retko ko može razumeti, osim ako i sam nije vernik, u pravom smislu te reči. O toj Svetoj tajni su ispričane divne priče o ozdravljenju i mnogim neobjašnjivim fenomenima, teško prihvatljivim ljudima koji nisu u veri na taj način.

    2. Profesor je apsolutno u pravu, moraju se poštovati prava svih građana, uključujući i verska prava. To je garantovano ustavom. Mediji su pod uticajem moćnih grupa, koje satanizuju SPC. Nijedan slučaj zaraze vernika u crkvama i manastirima nije zabeležen, a u društvu se stvara slika kako je SPC neodgovorna. Crkva ne ugrožava zdravlje vernika, ne krši nečija prava ili neki zakon niti pozova na mržnju i rušenje ustavnog poretka.

    3. Ipak si ti Hairy Potter, ozbiljnost tvojih primedbi je u sferi postojanja lika u čije se ime potpisuješ.

  2. „SPC poštuje higijensko-sanitarne preporuke Vlade kada je u pitanju rastojanje vernika na otvorenom prostoru tokom liturgije, koja se održavaju u portama hramova“ – profesor, a govori nepotpunu istinu. Ni rastojanje nije kako treba, ima vernika bez rukavica, maski, pitanje je i kako su sredstva za dezinfekciju koriscena… a sve to se vidi na puno fotgrafija sa sajta same eparhije koji profesor ocito nije otvorio ili jos gore jeste a obmanjuje javnost ovakvom izjavom. Isto to vide i prolaznici kraj crkvenih dvorista. Neodgovorno.

  3. „On dodaje da se ni u uslovima vanrednog stanja neka ljudska prava, kao što je sloboda veroispovesti kao individualno pravo pojedinca i kao kolektivno pravo verske zajednice, prema Ustavu Srbije, ne može ograničiti“

    Sloboda veroispovesti nije apsolutna sloboda, i kao takva je ograničena i bez vanrednog stanja. Evo ovako:
    Ustav, član 46 – „Sloboda ispoljavanja vere ili uverenja MOŽE SE OGRANIČITI ZAKONOM, samo ako je to neophodno u demokratskom društvu, RADI ZAŠTITE ŽIVOTA I ZDRAVLJA LJUDI, morala demokratskog društva, sloboda i prava građana zajemčenih Ustavom, javne bezbednosti i javnog reda ili radi sprečavanja izazivanja ili podsticanja verske, nacionalne ili rasne mržnje. “
    Sad da vidimo šta zakon kaže:
    Zakon o crkvama i verskim zajednicama, član 3 stav 2 – „VERSKA SLOBODA SE NE SME KORISTITI TAKO DA UGROŽAVA pravo na život, PRAVO NA ZDRAVLJE, prava dece, pravo na lični i porodični integritet i pravo na imovinu, niti tako da se izaziva i podstiče verska, nacionalna ili rasna netrpeljivost.“

    Čim je ovaj profesor u Kragujevcu…

    1. Zadnja recenica je pravo u metu….koliko mozes biti ogranicen a profesor, da tako tumaci ponasanje crkve……ko god hoce nek ide na pricesce, ali posle pravo u kamp za izolaciju….

      1. Pravoslavna crkva je gotovo 5 vekova proganjana od Turaka i poturica, pa od komunista Srba, sada od svesnih Srba. Da li ti svesni Srbi – bezbožnici, koji i inače pljuju po crkvi i ne pričešćuju se, pljuju Tvorca i Hrista bez posledica od manjine verujućih, smatraju da time nikog ne ugrožavaju?
        Neke kladionice su izgleda do juče radile, pa ne beše ovolikog pljuvanja. Tržni centri, hvala Bogu rade, novac kroz stotine ruku kruži i ne bunimo se. Bio sam pre nedelju dana u velikoj prometnoj apoteci u kojoj su zaposleni radili bez maski (sa rukavicama), jer maski nije bilo. A apoteke su po prirodi stvari stecište i bolesnih. I tamo novac kruži, onaj koji unosimo u kuću. Da li treba nekog pljuvati zbog toga? Ne, svakako.

        1. „pljuju Tvorca i Hrista bez posledica od manjine verujućih, smatraju da time nikog ne ugrožavaju“

          Nemam ja problem sa Bogom, imam problema sa njegovom administracijom. To jest, sa onima koji tvrde da su njegova administracija. I koji su Ga prisvojili za sebe. I koji misle da jedini imaju pravo da Ga tumače.
          Uostalom:
          „I dođoše u Jerusalim. I ušavši u hram poče izgoniti one koji prodavahu i kupovahu u hramu, te ispremeta stolove menjača novca i klupe prodavaca golubova, i ne dozvoljavaše da ko pronese kakav sud kroz hram. I učaše i govoraše im: nije li napisano: »Dom moj zvaće se dom molitve za sve narode«; a vi ste od njega napravili razbojničku pećinu. “ –  Jevanđelje po Marku, 11:15-16

          Dakle, ja imam problem sa razbojničkom pećinom i razbojničkom bandom.

          A imamo i ovo: „Blagosiljajte one koji vas kunu, i molite se Bogu za one koji vas vređaju. Koji te udari po obrazu, okreni mu i drugi; i koji hoće da ti uzme kabanicu, podaj mu i košulju. A svakome koji ište u tebe, podaj; i koji tvoje uzme, ne išti. I kako hoćete da čine vama ljudi činite i vi njima onako“

          I ovo: „A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš? Ili, kako možeš reći bratu svom: Stani da ti izvadim trun iz oka tvog; a eto brvno u oku tvom? Licemere! Izvadi najpre brvno iz oka svog, pa ćeš onda videti izvaditi trun iz oka brata svog“

          Sudeći po stanju stvari, bad 2/3 „administracije“ ili nikada nije ni pročitalo ovo što sam citirao (što je užasno) ili su pročitali ali ih nije briga (što je jezivo)

    2. Poštovani gospdine, iskreno Vam zahvaljujem jer ste mi uštedeli.dosta vremena Vašim komentarom, i omogućili da ga ja ne kucam. Ovaj gospodin, kragujevački profesor, bi mogao malo da obnovi svoje znanje jer se zakon ne može tumačiti po potrebi
      U sekularnoj državi javno zdravlje je prioritet ispred svakog praktikovanja religije i religijskih obreda.

    3. Hvala John-e. Nije čudno da je ona “Index” afera baš tamo bila, čini mi se.

      1. Uvek sam govorio da u Srbiji ko god nema talenta za bilo sta a ni prosecan IQ studira Prava. Ovaj profesor samo dokazuje to kao i vecina poslanika u Skupstini kao i Predsednik.

        1. Nemoj tako zemljače ,studirao sam prava i poprilično sam uložio truda i muke da završim fakultet kao i većina mojih kolega ,nemoj da nipodaštavaš nečiju muku i trud zbog toga sto se ne slažeš sa nekim

  4. Gospodine vi ste idiot . Da je nekog zakona i vlasti svi sveštenici koji uobičajnim bogosluženjem ( pogotovu pričešće istom kašikom na primer) bili bi u zatvoru . Čoveče u pitanju su ŽIVOTI . Vi iz Danasa koji imate šizofrene napade na Vučića stvarno morate da stavite prst na čelo , javno recite da vam životi nisu važni nego da crkva proširi zarazu na 5 miliona srba pa ko preživi pričaće .

    1. Istina je da niste svestni da svo neznanje dolazi nepoznavanjem zivoga Boga. To sto ste inficirani virusomAV ludila, je najopasnija zaraza koja trenutno izujeda i razara tkivo zemlje Srbije? VirusAV-ludilo pogodio je sve kategorije i prosto niko nije imun na njega, najugrozeniji su niskointelegentni i senilci?

  5. Crkva samo siri coronu,sram ih bilo.Sluzbe njihove mogu i onlajn kao i nastava djacima i li kao u ZHrvatskoj katolici.

  6. Kome ovaj profesor ovako neuk i nestrucan nesto predaje? Ko mu je dozvolio da obavlja tu delatnost?

  7. Hrabro iznet stav! Problem je u ne poznavanju Ustava i Zakona, zatim što imamo apsolutističku vlast u svetovnoj sferi, a tako i u crkvenom životu SPC. Sinod SPC je morao biti upoznat sa čl. 3.st.2 Zakona i morao je dati jasne smernice u vezi pričešća. Katolička crkva je preuzela odgovornost i donela je jasnu odluku. Apsolutna vlast podrazumeva apsolutnu odgovornost. Sveštenici SPC i vernici su dovedeni u situaciji da individualno i prema savesti postupaju. Moja porodica, hrišćani koji smo smatrali da možemo druge zaraziti, nismo išli na liturgiju, ne mislim da smo maloverni. Nema istorijskih podataka da u crkvi vernici nisu prenosili koleru, špansku groznicu i kugu. Tuberkuloza je do 1980 u SFRJ bila jeziva zaraza, prof. Grujić i divni lekari su pisali o kapljičnom prenosu. Dakle moramo biti civilizovani, da se ne plašimo izneti istinu, da ne lažemo, kao i da se ponašamo odgovorno.

  8. Uvek je u pitanju TUMACENJE, gdine profesore. I veoma je ruzno sto vi koji treba da naucite svoje studente PRAVDI, manipulisete kada komentarisete zakon. Elem, ako su nama uskracene slobode samo zato sto smo stari, zasto su svestenici izvan zakona? Sloboda veroispovesti ne znaci da se na vernike zakon ne odnosi. Uostalom, Drzava je sebi dala pravo da odredjuje koje su konfesije ok, a koje nisu, zar ne? „On dodaje da se ni u uslovima vanrednog stanja neka ljudska prava, kao što je sloboda veroispovesti kao individualno pravo pojedinca i kao kolektivno pravo verske zajednice, prema Ustavu Srbije, ne može ograničiti.“ Niko vernicima ne uskracuje pravo da veruju, vec da se ponasaju protiv pravila koja je drzava propisala. Koliko ja znam, Isus NIKOM nece zameriti ako u vreme pandemije, sa njim komunicira direktno, a ne preko posrednika.

  9. U Americi je uhapsen svestenik koji je okupljao mase.Imamo najzaostaliju crkvenu elitu, mislim vrh.

  10. Upotpunosti se slazem da vernici imaju pravo da me zaraze ili ne daj Boze ubiju pod uslovom da se popisu svi koji su se pricestili i u slucaju da se razbole za njih se otvore eparhijski domovi i manastiri ( posebno Tumane koji leci sve od nezaposlenosti do kancera) a da ih leci Sveti sinod.

  11. Pravnik koji trebi sadrzaj Ustava po principu ovo hocu, a ovo necu jer mi ne odgovara?!
    Pravnik koji ne zna da svi zakoni pocivaju na Ustavu?!

    1. Ovakvo pričešćivanje istom kašikom je u crkvu uvedeno tek u 12-13.veku!.Ovaj profesor, drveni advokat dogmatskih zatucanika manipuliše kao i njegovi patroni.U crkvu su nam zadnjih godina uveli neke mode i običaje koji se kod nas nikada nisu upražnjavali.Sve je to proizvod monstruoznih nacional – boljševičkih eksperimenata mutiranih ostataka čekističkih i oznaških službi.

  12. Ne placaju poreze, primaju plate od drzave, primaju novac za vencanja i svadbe. Nedodirljivi drugim recima i kada sire virus medju ljudima. Na sta to lici? Sve svestenike koji krse zabrane treba smestiti na Sajam u izolaciju.

  13. Pravnom fakultetu u Kragujevcu ne služi na čast da njegov profesor iznosi ovakve nebuloze !

  14. Bilo bi dobro da je profesor prava pomenuo neki član zakona.
    Ali nije.
    On govori jednim egzistencijalsitičkim jezikom koji koriste popovi, tim jeziko rečeno, ljuti na
    ljuske zakone, prirodu i policiju.
    Na primer, profesor prava kaže „pokoravanju ljudima“, ali nigde ne pominje pokoravanju zakonu.
    A zakon na Zemlji, nije savršen kao, nečiji bog.Ili bogovi.
    Ako su hrišćani predano radili na padu Rimskog Carstva, onda je svaka država
    posle te civilizacije, nesavršena, i sklona padu.
    A to udvajanje svetova, jednog realnog, i jednog idealnog, virtuelnog, slično je
    postojanju, egzistenciji na Internetu.
    A priroda, i svemir, koje oni poznaju zakone, po kojima će se ljudi ravnati i odnositi.
    A svaki čovek je sklon maštanju, pa i veri, u religiju, ili u nauku.
    Neodgovornost, da drugome mogu preneti COVID-19 virus, zato što sam u vezi, sa ovim, ili onim, nekom silom, taj pogled koji se ne baca put unutra, da ne naškodim drugom čoveku, ili da ga dovedem u zabludu, da postoji drugi svet.Kako se to zove, to sa dušom, i sa mojom sumnjom u takve ljude, i sa kim su oni u ratu.

  15. Kada pravnik javno trumači neku oblast mora da se pozove na pravni osnov i da bude veoma precizan. Ovakvo tumačenje je nedopustivo, koje ne bi smeo da dozvoli sebi ni student prve godine pravnog fakulteta. Uzgred, ako je vlada odlukom obustavila nastavu na visokoškolskim ustanovama, policija može, u slučaju kršenja te odluke, da uđe po tom osnovu u prostorije fakulteta, pri čemu ne vrši povredu akademskog prostoira, jer to čini radi zaštite ….života,….zdravlja,….., sve u skladu sa zakonom. Identično je i sa verskim objektima.

    1. pošto će moj komentar otići u neželjenu poštu mislim da policija neće otići u farmu i parove

Ostavite komentar


Društvo

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice 10

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas intervjuisana ministarka pravde Aljbulena Hadžiju, sa ciljem da razjasni njenu izjavu datu TV Dukađini, u emisiji "Debat plus" od 02.07.2024. godine u vezi sa mogućim sastancima i razgovorima sa tužiocima i sudijama za određene slučajeve, kao i njen post na društvenoj mreži Fejsbuk od 20.07.2024. godine u vezi sa bekstvima koja su se desila iz kosovskih zatvora.

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.