Policija oduzela 279 automobila bahatim vozačima: Sledi trajno oduzimanje vozačkih dozvola 1Saobraćajna nesreća u Cerovcu Foto: sajt Loznica

Čak 279 automobila policija je oduzela bahatim vozačima na teritoriji Srbije u poslednjih sedam meseci.

Posebno zabrinjava podatak da su nekim vozačima automobili oduzimani tri i više puta.

Pukovnik policije Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da od ukupnog broja oduzetih automobila 37 posto su oni oduzeti od mladih vozača.

Kako bi stali na put vozačima sa izuzetno rizičnim ponašanjem, nadležni najavljuju da će do kraja godine biti usvojen Zakon o trajnom oduzimanju vozila, ali i trajna zabrana upravljanja motornim vozilom.

Pukovnik policije Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije rekao je za RTS da zabrinjava podatak da je toliko vozila privremeno oduzeto i dodao da se svakodnevno analiziraju podaci.

Prema njegovim rečima, slučajevi kojima su viša puta privremeno oduzeti automobili su učinili teži prekršaj, a i prethodno su učinili teške prekršaje pod koje se podrazumeva vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, nepropisno preticanje…

„Najveći izazivač nesreće je vozač. Nasilnička vožnja je grubo kršenje pravila saobraćaja – vožnja u stanju alkoholisanosti iznad dva promila alkohola u krvi, preticanje na punoj liniji, prekoračenje brzine za 100 kilometara na čas, a u naselju prekoračenje za 90 kilometara na čas“, naveo je Radovanović.

Istakao je da 279 privremeno oduzetih automobila, oni su oduzeti od 107 mladih vozača, što je 37 odsto od ukupnog broja.

Naglasio je da imamo slučajeve da je od tri osobe tri puta oduzeto vozilo.

Apelovao je na vozače da ne koriste mobilni telefon u toku vožnje jer on tri do četiri puta povećava mogućnost da se dogodi saobraćajna nesreća, kao i da koriste pojas.

Najavio je da je formirana radna grupa koja će između ostalog se baviti i razmatranjem razloga za i protiv trajnoj oduzimanja vozila.

„O trajnom oduzimanju vozila se još polemiše da li je to drakonska mera i da li ima i drugih sankcija koji bi odvratile vozače od bahate vožnje i kršenja propisa“, kaže Radovanović.

Naveo je podatke da najviše prekršaja imamo u Beogradu, da je najčešće prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, preticanje, kao i da imamo 100.000 prekršaja  prekoračenja brzine na auto-putu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari