"Policija pokušava da zataška napad na svog kolegu": Epilog incidenta ispred Rektorata - krivična prijava protiv direktora Fonda za Evropske poslove 1Foto: Danas/A. L.

Ognjen Dopuđ, direktor Fonda Evropski poslovi AP Vojvodine, nalazio se na čelu obezbeđenja i momaka u crnom koji su juče ispred Rektorata u Novom Sadu napali studente, tvrde očevici.

Dan posle u Fondu gde je zaposlen niko ne podiže telefonsku slušalicu. Od Dopuđa ni traga ni glasa. Kao što se ne javlja ni rektor Novosadskog univerziteta Dejan Madić.

Zna se da je Dopuđ nekada bio šef obezbeđenja i da su upravo neki od njegovih bivših kolega bili angažovani u jučerašnjoj akciji čuvanja izbornih kutija za izbore sa Studentski parlamet Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ali i napada na studente koji su želeli da protestuju.

On je angažovan i u nekoliko drugih pokrajinskih tela; nezavisni je savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoji i član Nadzornog odbora Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

Student Srđan Đurić kaže da će podneti krivičnu prijavu protiv Dopuđa jer ga je udario i naneo mu lakšu povredu kolena.

– Vidi se jasno na snimku kako me je fizički napao, zbog čega ću da podnesem krivičnu prijavu. To mi je i policija savetovala da uradim. Podneću i disciplinske prijave protiv policije jer nisu postupali i reagovali. Kako smo juče videli, policija pokušava da zataška napad na svog kolegu, jer je policajac koji se tu našao u vreme napada na nas, poturio svoja leđa da nas zaštiti od privatnog obezbeđenja i batinaša. Da li će reagovati i zaštititi svog kolegu koji se poneo veoma hrabro, videćemo – rekao je Đurić.

Kako objašnjava, deo privatnog obezbeđenja je već bio u Rektoratu kada su oni juče, rano ujutro, došli da vide da li se tu održavaju izbori za Studentski parlament.

Tražili su od novog privatnog obezbeđenja i da pokažu licencu i legitimišu se. Ali, momci su to odbijali i provocirali su ih, tvrdeći da su tu zbog neke studentske konferencije o sajber zaštiti za koju se posle ispostavilo da je potpuna izmišljotina.

Sledili su događaji kao sa filma.

"Policija pokušava da zataška napad na svog kolegu": Epilog incidenta ispred Rektorata - krivična prijava protiv direktora Fonda za Evropske poslove 2
Foto: Danas/A. L.

– Prvo je prošla crna škoda. Nakon nje pojavljuju se tri momka koja na nas bacaju šok bombu i beže. Srećom snimili smo ih i imamo njihove fotografije, pa možda ovaj put i budu otkriveni. Nakon toga dolazi tridesetak momaka u crnom koji nas napadaju zajedno sa privatnim obezbeđenjem. Tu je bio i Dopuđ kom su se ti maskirani mladići obraćali kao šefu, pitajući ga šta da rade i kako da se usmeravaju. Kada je došla policija, samo je pustila da ti napadači uđu u Rektorat, sa obećanjem da će ih „kasnije legitimisati“, što se naravno posle nije dogodilo. Tada se i Dupuđ provukao i ušao u Rektorat – kazao je Đurić.

On dodaje i da je jedan od momaka koji se dogovarao sa Dopuđom, tačno naveo njegovu adresu stanovanja, dodajući kako će doći da mu „polome oba kolena“.

Kako ističe, zanima ga i da li će Vlada Vojvodine reagovati s obzirom da je jedan od njihovih funkcionera napao studenta, ali pretpostavlja da će nastaviti da ćute, kao i svi akteri ove priče.

Podsetimo, članovi neformalne studentske grupe STAV blokirali su već zgradu Rektorata u Novom Sadu kada je tu ranije pokušana organizacija izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta na kojim nikom sem jedne liste, Saveza studenata koji vode članovi SNS-a, nije zapravo dozvoljeno da se kandiduju. Kako nezadovoljni studenti više ne bi prekidali izborni proces, juče su angažovani batinaši.

Pripadnici MUP-a su saslušali dve muške osobe u vezi sa incidentom ispred Rektorata u Novom Sadu i uzeli njihove izjave. Tužilac je najpre ustanovio da nema krivične odgovornosti, već prekršajne.

Kako nezvanično saznajemo, policija je identifikovala ko su trojica mladića koji su bacili šok bombu na studente okupljene oko STAV-a, kada su juče ujutro došli ispred Rektorata u nameri da zaustave izbore.

Nezvanično, policija je uspela da identifikuje i većinu ostalih učesnika jučerašnjeg incidenta, pa i momke u crnom sa maskama.

Sa druge strane, Savez studenata Filozofskog fakulteta na Instagramu je objavio kako su izbori završeni te da su „prošli bez incidenata“. Za jednu ponuđenu listu glasalo je svega deset studenata, manje nego što ih zapravo ima u Studentskom parlamentu.

„Zvaničan zapisnik sa upravo održanih studentskih izbora prosleđen je pisarnici Filozofskog fakulteta i pisarnici Univerziteta da se zavede. Ovim je okončan izborni proces“, piše u objavi Saveza studenata.

Mila Pajić, studetkinja koja je takođe juče povređena, kaže da će za početak preduzeti sve pravne mere koje mogu kako bi saznali ko su huligani koji su bili u Rektoratu, ko su ljudi koji su na njih bacili eksplozivnu napravu, a ko su oni koji su ih fizički napali.

– Takođe, moramo da otkrijemo zašto policija nije reagovala i zašto nisu legitimisali lica koja su se, kako su oni nama rekli, u Rektoratu nalazila po nalogu rektora. Inspekciji će takođe biti prijavljen ovaj događaj i očekujemo da ona obori ovaj izborni proces i zahteva novi. Takođe, poručujemo članovima parlamenta da smo mi tu i da ne idemo nigde, mogu da očekuju da ćemo biti kontrolni mehanizam za sve što oni budu radili u parlamentu – dodala je ona.

"Policija pokušava da zataška napad na svog kolegu": Epilog incidenta ispred Rektorata - krivična prijava protiv direktora Fonda za Evropske poslove 3
Foto: Danas/A. L.

Nenad Ljubišić, policajac i predsednik Strukovnog udruženja policije „Dr Arčibald Rajs“ smatra da je prerano da pojedini političari i građani donose bilo kakve zaključke o toku policijske istrage.

– Siguran sam da policija u ovom slučaju preduzima sve potrebne mere i radnje na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u saradnji sa tužilaštvom. Postupanje se zasniva na proceni situacije, pa tako i juče ispred Rektorata. To što policija u datom momentu možda nije odreagovala ili nije mogla da odreaguje (ko je legitimisan, a ko nije) onako kako neko misli da treba, ne ometa dalji rad policije i tok istrage. Možda rad policije trenutno nije vidljiv građanima, ali istraga, šta se dešavalo ispred Rektorata teče i utvrđuju se sve okolnosti – rekao je Ljubušić.

Pogačar: „Safe obezbeđenje“ miljenik je SNS-a

Miran Pogačar odbornik u novosadskom parlamentu iz pokreta Bravo, koji je juče bio ispred Rektorata, kaže da je „Safe“ obezbeđenje bilo u ulozi „batinaša u Rektoratu“. Oni su kako ističe, zaduženi za obezbeđivanje svih većih događaja u Novom Sadu, od Exita, SNS mitinga, pa nadalje.

– Dakle imaju blisku saradnju sa SNS-om, što i nije neko čudo. Ognjen Dopuđ, koji je napadao studente, radio je ranije za „Safe“ obezbeđenje. Pojedini radnici „Safe“ obezbeđenja su iznosili kutije sa biračkim materijalom iz Sajma kad je bio izborni dan, među njima su očevici prepoznali i Ljubiša Madžarca kako nosi kutiju, a ujedno je i radnik „Safe„ obezbeđenja – rekao je on.

Celokupno “ludilo i nasilje koje smo videli juče ispred Rektorata“, da se dovode batinaši zbog izbora za studentski parlament na Filozofskom fakultetu, je smatra Pogačar, Srbija u malom.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari