Požarevačka policija je posle više od 40 dana, kao svedoke, saslušala gradonačelnika Požarevca, Miodraga Milosavljevića, načelnika Braničevskog okruga Gorana S. Petrovića i narodnnog poslanika Žarka Pivca, povodom fizičkog napada na novinara Momčila Veljkovića od strane vlasnika kafea „Šansa“ Zorana Petrivića zvanog Petrika, dok je obavljajući novinarski zadatak uzimao izjavu od narodnog poslanika Žarka Pivca.


Veljković je 26. decembra 2010. godine pošao u prostorije Demokratske stranke da prati izbore gde se toga dana biralo lokalno rukovodstvo DS-a. Na putu do prostorija pomenute stranke Veljković je sreo člana izborne komisije DS Darka Ilića koji mu je rekao da izjave od njihovog rukovodstva neće moći da uzme u prostorijama stranke, kako tim činom ne bi se uticalo na regularnost izbora. Ilić je uputio Veljkovića da ode da kafea „Šansa“. Dok je uzimao izjavu od poslanika Pivca vlasnik kafea „Šansa“ Zoran Petrović bez ikakvog upozorenja fizički je nasrnuo na Veljkovića i uz bujicu pretnji izbacio novinara napolje.

Nakon reagovanja novinarskih udruženja požarevačka policija formirala je predmet i prosledila ga Osnovnon tužilaštvu u Požarevcu da ono kvalifikuje krivično delo.

Veljković smatra da se sa saslušanjem otezalo zbog toga što se radi o visokim gradskim, okružnim i državnim funkcionerima i da se išlo da prođe što više vremena, kako bi taj događaj pao u zaborav, jer nikom ne odgovara da se o tome „talasa“.

Pismo za predsednika Borisa Tadića

Povodom ovog slučaja Veljković je uputio pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću gde ga je detaljno obavestio o tom događaju i zatražio da, ne samo njega, već i ostale novinare zaštiti od sve učestalijih napada na njih dok obavljaju svoju novinarsku dužnost. On je ujedno predsednika izvestio o teškoćama novinara iz provincije koje doživljavaju prilikom izveštavanja. Takođe, predsednika je obavestio o „pasivnom“ stavu njegovih stranačkih funkcionera koji ga nisu zaštitili od napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari