Petoro dece zadobilo je lakše telesne povrede kada se u utorak u 22.45 u Salakovcu kod Požarevca srušio ringišpil. Do nesreće je došlo u dvorištu Osnovne škole „Moša Pijade“, na čijim se terenima odigravao tradicionalni turnir u malom fudbalu. U trenutku dok se u korpama vozilo desetoro dece, pukao je glavni noseći stub na ringišpilu, zbog čega se on, zajedno sa decom, srušio. Ubrzo su došla dva vozila Hitne pomoći i povređenu decu prebacila u požarevačku Opštu bolnicu „Dr Vojislav Dulić“.

Prema rečima direktora bolnice Srećka Bosića, deca su prošla sa lakšim telesnim povredama.

– Petoro dece, tri devojčice i dva dečaka, uzrasta od 10 do 12 godina, zadobilo je lakše povrede u vidu poderotina, oguljotina, uboja i nagnječenja. Posle ukazane lekarske pomoći, puštena su na kućno lečenje – kaže Bosić.

Vlasnik ovog ringišpila je Miroslav Nikolić (55) iz Žabara, koji nije imao dozvolu za njegovo postavljanje.

– On je tokom noći uhapšen i određeno mu je policijsko zadržavanje, nakon čega će biti predat istražnom sudiji Osnovnog suda u Požarevcu uz krivičnu prijavu za izazivanje opšte opasnosti – kaže Jasmina Tišma, portparolka Policijske uprave Požarevac.

Jedan od očevidaca nesreće, meštanin Dragan Zlatković, kaže da je rušenje ringišpila izazvalo opštu paniku i metež.

– Sedeli smo na tribinama i pratili poslednju utakmicu na turniru. U jednom trenutku začuo se jak tresak, a potom jaukanje i zapomaganje dece koja su dozivala roditelje. Svi smo se tad sjatili da pomognemo deci, pa je nastala opšta panika i metež – kaže Zlatković. On dodaje da je prava sreća što ringišpil u trenutku rušenja nije bio u punom zamahu, inače bi deca letela preko igrališta.

Nakon što su povređena deca prevezena u bolnicu, neka vozilima Hitne pomoći, a neka u automobilima svojih roditelja, ogorčeni meštani ustremili su se na vlasnika ringišpila. Od njihovog napada zaštitila ga je policija, koja ga je uhapsila i sprovela u pritvor. Osim protiv njega, krivične prijave biće podnete i protiv organizatora turnira i rukovodstva Mesne zajednice Salakovac i Osnovne škole „Moša Pijade“, jer su dozvolili da se u školskom dvorištu postavi ringišpil koji nije prošao bilo kakve sigurnosne provere.

Tačan uzrok pada ringišpila još uvek nije poznat, jer se čeka nalaz veštaka, ali se pretpostavlja da je razlog njegova starost i dotrajalost.

Povređeni prvaci

Sličan slučaj desio se i u martu ove godine, kada se devetoro prvaka iz Kruševca povredilo nakon rušenja ringišpila u Sokobanji. Uzrok pada ringišpila koji je radio bez dozvole bilo je pucanje glavnog stuba, baš kao i u Salakovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari