Grupa penzionisanih vojnika pokušala je juče da uđe u zgradu parlamenta Federacije BiH u Sarajevu tokom sednice Predstavničkog doma koji je razmatrao izmene Zakona o privremenoj starosnoj penziji. Oko 200 demobilisanih vojnika protestovalo je ispred zgrade parlamenta zahtevajući da se sa dnevnog reda ne povlači dopuna Zakona o privremenoj starosnoj penziji.


Tokom protesta je zamalo došlo do incidenta između policije i demonstranata kada je grupa bivših vojnika pokušala da uđe u parlament. Penzije bi, usvajanjem te dopune zakona, trebalo da budu isplaćivane iz federalnog, a ne državnog budžeta. Vlada Federacije BiH juče je zatražila odlaganje izjašnjavanja o toj tački zbog pregovora s MMF-om.

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić razgovarao je juče s demobilisanim vojnicima. Dogovoreno je da će se o izmenama Zakona o potvrđivanju prava na privremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima, danas razgovarati u nastavku sednice Predstavničkog doma PFBiH. Demobilisani borci su poručili da neće dopustiti da se skine s dnevnog reda zakon koji im omogućava isplatu njihovih penzija iz budžeta Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari