Policija je juče upotrebila suzavac na više od hiljadu antivladinih demonstranata koji su pokušali da na silu uđu u zgradu u kojoj je smešten premijer, kao i u sedište policije Bangkoka, glavnog grada Tajlanda. Demonstranti su pokušali da sruše betonski zid ispred zgrade vlade, ali ih je policija odbila suzavcem i vodenim topovima. Nekoliko kilometara dalje, grupa demonstranata je pokušala da upadne i u sedište policije Bangkoka.

Demonstranti su, takođe, opkolili tri televizijske stanice, zahtevajući da emituju njihova gledišta, a ne vladina. Jedna od tih televizijskih stanica je vladina, drugu kontroliše vojska, a treća je nezavisna. Nekoliko tržnih centara u centru grada je zatvoreno, a policija je blokirala pristup njihovom sedištu.

Vođa antivladinih protesta u Tajlandu, bivši zamenik premijera Sutep Taugsuban, pozvao je na generalni štrajk od danas, izvestio je britanski Bi-Bi-Si, prenela je Beta. Gotovo svi tajlandski televizijski kanali emitovali su Taugsubanov poziv. U Tajlandu je juče bio osmi dan demonstracija protiv Vlade premijerke Jingluk Šinavatra, za koju demonstranti tvrde da je samo marioneta svog brata Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom udaru 2006. posle optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja. Do sada su u protestima poginule četiri osobe, a samo u poslednja dva dana, prema rečima policije i službe hitne pomoći, povređene su 54 osobe.

Demonstranti su jučerašnji dan nazvali odlučujućim danom pobede njihovog „narodnog udara“. Oni žele da umesto izabrane Vlade postave takozvani narodni savet, ali su do sada bili neodređeni šta bi on tačno podrazumevao, navela je agencija AP, prenela je Beta. Prema rečima policije, koja se ranije juče sukobila sa oko 30.000 demonstranta, oni su se okupili na osam mesta, uključujući zgradu vlade, televizijske stanice i sedište policije Bangkoka.

Sva pomenuta mesta, izvestio je Bi-Bi-Si, obezbeđuju bezbednosne snage. Kako je ranije prenela agencija AP, demonstranti su bili opkolili tri televizijske stanice, a Bi-Bi-Si dodaje da su to učinili jer su želeli da osiguraju da Sutepova poruka bude emitovana. Sutep je, takođe, naveo da su demonstranti osvojili desetine vladinih zgrada, mada je šef nacionalne bezbednosti rekao da nijedna nije preuzeta, preneo je Bi-Bi-Si.

Premijerka Jingluk Šinavatra nameravala je da da intervju za medije u sedištu policije Bangkoka, ali je bila primorana da ga napusti jer su demonstranti pokušali da provale unutra. Kako su izvestile agencije, nije poznato gde se ona sada nalazi. Protivnici Vlade do sada su uglavnom mirno demonstrirali, a u protestima je učestvovalo i do 100.000 ljudi, najviše pripadnika srednje klase koji su već godinama deo pokreta protiv Taksina. Demonstranti su prošle nedelje osvojili Ministarstvo finansija, isključili struju u sedištu policije, kampovali ispred zgrade vlade i lako upali u sedište vojske kako bi je pozvali da ih podrži.

Prema oceni AP, prenela je Beta, dalja politička nestabilnost u zemlji uplašila bi investitore i turiste koji u milionima dolaze u Tajland i doprinose sa deset odsto posle Indonezije drugoj najvećoj ekonomiji jugoistočne Azije od 602 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari