Policija u šabačkom KUD "Abrašević" 1Foto: N1

Kriminalistička policija na osnovu zahteva Tužilaštva iz Novog Sada počela je kontrolu poslovanja u KUD „Abrašević“.

Sekretar ovog društva Ivan Kovačević za TV Šabac izjavio je da je to učinjeno na osnovu anonimne prijave i to nakon pokušaja da naprednjaci preuzmu ovo kulturno-umetničko društvo. Pri tom je ukazao da su inspektori pitali i o povezanosti sa „Podrinskim novinama“, jer, navodno, u prostorijama društva radi i redakcija ovog nedeljnika.

Kovačević je ujedno i direktor ovog lista, a kako kaže biće potrebno da fotokopira oko hiljadu dokumenata, a do sada su već bile inspekcije i u „Podrinskim“ kao i u „Abraševiću“. Inače, pre dva meseca na sednici gradske skupštine odbornik SNS dr Slobodan Popović ustvrdio je da je šef orkestra ovog društva dobio otkaz i da je društvo u rasulu. Međutim, javno je dokumentovano na TV Šabac da se KUD “ Abrašević“ finansira projektno, a da je šef orkestra potpisao ugovor o pripremi folklornih sekcija i da bi za to dobijao mesečno 40.000 dinara neto, dok su plate ostalih zaposlenih na minimalcu. Ubrzo nakon potpisanog ugovora otišao je na bolovanje, a usledila je i peticija za smenu rukovodstva u „Abraševiću“ i koncert članova koji su izašli iz ovog društva na gradskom trgu. KUD „Abrašević“ u Šapcu postoji od 1905. godine, i ima oko 600 članova.

Gradska uprava smatra da je ovo samo nastavak orkestriranih pokušaja SNS da uzdrma lokalnu vlast u Šapcu, pogotovo što će gradonačelnik Nebojša Zelenović šestog novembra u Strazburu, pred Komitetom Saveta Evrope, predočiti sve pritiske i kriminalne radnje republičke vlasti. Prethodno su pet nedelja novosadska policija i inspekcije kontrolisale rad gradske uprave, a pri tom su vršili neprimerene metode pretnji i zastrašivanja, navođenja na priznanje vlasnika pojedinih preduzeća o nelegalnim radnjama, a pripadnici MUP-a „sugerisali“ su načelnici gradskih finansija „da predugo radi u tom sektoru“.

Da ne bude zabune, valja podsetiti i da je potpredsednik SNS Marko Đurić javno izjavio da je rušenje lokalne vlasti u Šapcu prioritet ove stranke i da će u to biti uključeni svi državni organi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari