Policija uhapsila Nišliju osumnjičenog za pranje novca 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Policija je uhapsila M.L iz Niša zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, saopštilo je večeras Minstarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Policija će podneti krivičnu prijavu i protiv brata uhapšenog M.L, organizatora organizovane kriminalne grupe, kao i protiv još šest osoba, koje su u pritvoru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Sumnja se da je ta organizovana kriminalna grupa delovala sa ciljem da, lažnim prikazivanjem činjenica o poreklu novca, kupujući nekretnine u Srbiji i Grčkoj, kao i skupocene automobile, prikriju nezakonito poreklo imovine koja je pribavljena kriminalnom delatnošću u dužem vremenskom periodu, navedeno je u saopštenju.

Pripadnici te grupe su osumnjičeni da su u periodu od 2006. do 2023. godine izvršenjem krivičnih dela razbojništva i teških krađa u inostranstvu otuđili imovinu i pribavili protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od najmanje 13.000.000 evra, skupocenih satova, nakita, dijamanata i drugih vrednih predmeta.

Osumnjičeni pripadnici su zatim vršili prenos imovine, lažno prikazivali činjenice prilikom polaganja gotovine u poslovnim bankama u nameri prikrivanja njenog nezakonitog porekla, kupovali i prodavali devize, kao i sticali imovinu i stambeno-poslovni objekat u Nišu sa 16 stanova sa poslovnim prostorom i 18 garažnih mesta, dva tana u Nišu, sedam apartmana na Kopaoniku, dva apartmana u Grčkoj, sve u ukupnom iznosu u trenutku sticanja od oko 1.300.000 evra.

Pretresom stanova i drugih prostorija na teritoriji grada Niša, koje koriste osumnjičeni, pronađena je i oduzeta poslovna dokumentacija, luksuzni ručni sat, veća količina novca u evrima i švajcarskim francima, kao i drugi predmeti važni za krivični postupak.

Osumnjičenom M. L. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti sproveden u nadležno tužilaštvo.

Hapšenje je obavljeno u saradnji sa Upravom kriminalističke policije i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, a po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari