Gruzijske vlasti oslobodile su juče troje opozicionih aktivista u pokušaju da stišaju nemire koji su kulminirali u fizički obračun policije i demonstranata, koji zahtevaju ostavku predsednika Mihaila Sakašvilija. Neredi su izbili nakon hapšenja opozicionara pod optužbom za umešanost u huliganizam i prebijanje reportera državne televizije. Veliki broj demonstranata nagrnuo je na policijsku stanicu, gde su se nalazili uhapšeni, koji tvrde da ih je policija tukla i mučila. Okršaji sa policijom naelektrisali su demonstrante, te se hiljade njih uputilo ka zgradi parlamenta gde su tražili oslobađanje uhapšenih.

Pojedini posmatrači strahuju da bi neredi uskoro mogli da izmaknu kontroli, što bi pojačalo pritisak na Sakašvilija, američkog saveznika, da podnese ostavku. Protivnici su besni na predsednika zbog prošlogodišnjeg rata sa Rusijom, ali i zbog toga što je njegov stil vladanja zadobio sve karakteristike autoritarne vlasti.

Opozicione pristalice kažu da je u jučerašnjem obračunu sa policijom povređeno nekoliko demonstranata. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Eka Zguladze izjavio je da su 22 demonstranta, šest policajaca i jedan novinar povređeni u nemirima, ali da se nalaze van životne opasnosti. Jučerašnji sukobi na ulicama Tbilisija ponovo su podigli tenzije nakon perioda relativnog mira i sve manjeg interesovanja naroda da okupira ulice. Pojedini analitičari primećuju da bi ispoljavanje sile milicije moglo da transformiše demonstracije u pobunu velikih razmera.

„Ovo je apsolutno logičan početak poslednje faze Sakašvilijevog režima“, kaže Fjodor Lukjanov, urednik ruskog magazina Global. „Današnji protesti slede isti obrazac kao onaj viđen u vreme „ružičaste revolucije“ 2003. kada je Sakašvili došao na vlast. „Počeli smo revolucijom, tako ćemo i završiti“, upozorava Lukjanov. Ipak, on dodaje da sumnja da je ostavka predsednika neizbežna makar samo zato što se iz redova opozicije ne pojavljuje nijedan jak lider koji bi mogao da ujedini opoziciju. Takođe, ne očekuje se da će u svemu intervenisati Rusiji niti SAD. Štaviše, Moskva bi možda mogla da preferira opciju ostanka Sakašvilija na vlasti, čime bi Kremlj imao izgovor da nastavi politiku otpora protiv zapadnih orijentacija Gruzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari