Novi Sad: Policija zabranila šetnju ekstremnim desničarima 1Foto: TW/ zarko bogosavljevic/ @zarkobns

Grupa od pedesetak pripadnika ekstremno desničarske orijentacije koji se nazivaju „Tradicionalisti“ okupilo se, uprkos zabrani masovnog okupljanja, u centru Novog Sada ispred Uspenske crkve.

Kako su ranije najavili, oni su palili sveće povodom godišnjice smrti ratnog zločinca i predsednika kvinslinške vlade Milana Nedića i pevali nacionalističke i antikomunističke pesme. Desničari su nosili neonacistička i antikomunistička obeležja i simbole.

Policija im je zabranila da idu do CK13, gde se održavao sastanak antifašističkih organizacija.

Načelnik novosadske policije Slobodan Malešić saopštio je okupljenim desničarima da im nije dozvoljena nikakva šetnja nakon čega su se oni razišli. Sve vreme je oko Uspenske crkve bio prisutan veliki broj pripadnika policije, koji su legitimisali okupljene.

„Tradicionalisti“ su prethodnih dana pozivali pristalice na ovaj, kako su nazvali, „antikomunistički skup“ kao reakciju na sastanak antifašistički orijentisanih grupa i pojedinaca u CK13 na kom se raspravlja o rastućim pojavama fašizma u Novom Sadu i Srbiji.  „Tradicionalistima“ je zasmetalo to što se tribina antifašista održava 4. februara, na dan „navodnog samoubistva“ generala Milana Nedića, kog su nazvali i „srpskom majkom i biološkim spasiteljem naše nacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari