Više stotina policajaca i vojnika uz podršku helikoptera juče su u jutarnjim časovima bez ispaljenog metka preuzeli kontrolu u divljem naselju Mangeira u Rio de Žaneiru koje su držali narkodileri, prenele su agencije. Vlasti države Rio, jedne od brazilskih država sa najvećim nasiljem u zemlji, 2008. počele su operaciju čišćenja grada od kriminala da bi bio spreman za svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine i za Olimpijadu 2016.


Preuzimanjem kontrole nad Mangeirom zatvoriće se „bezbednosti obruč“ oko stadiona Marakana gde će biti održano finale svetskog prvenstva. Ova favela, kako se zovu divlja naselja u Brazilu, inače je kolevka najpoznatije škole sambe u Riju. U operaciji je učestvovalo više od sto marinaca i 160 policajaca iz bataljona za specijalne jedinice (Bope), u svojim crnim uniformama sa oznakom mrtvačke glave, rekao je agenciji Frans pres portparol te elitne jedinice.

Akcija je započeta u ranim jutarnjim časovima kada su prva oklopna vozila za prevoz trupa izašla na ulice favele, a policijski helikopteri počeli da ga nadleću da bi oslobodili ulazak vojnicima i policajcima. Oko sat i po kasnije dva oklopna vozila stigla su do najviše tačke favele, bez ijednog ispaljenog metka. Vlasti su unapred najavile ovu operaciju da bi izbegle oružane sukobe u kojima najčešće stradaju stanovnici. To je međutim omogućilo narko dilerima da pobegnu iz te oblasti gde su se mnogi od njih sklonili posle spektakularnog zauzimanja dve favele, Komplekso i Alemao, prošlog novembra. U toj akciji je učestvovalo 2.200 policajaca i vojnika, uz oklopna vozila i helikoptere. Do sada je očišćeno više od 20 favela i iz njih su izbačeni narkodileri. Posle čišćenja, u favele se raspoređuju specijalne jedinice policije kao znak da se država vratila u te godinama napuštene zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari