Vrhovni lider Irana ajatolah Ali Homneji naredio je juče istragu o navodima opozicije da je na izborima u toj zemlji bilo krađa i nepravilnosti, te da je proreformski kandidat Hosein Musavi pravi pobednik izbora. Ovakva, potpuno neočekivana reakcija ajatolaha predstavlja zaokret i nudi nadu opozicionim snagama koji su zbog izbornih rezultata i navodnog reizbora Mahmuda Ahmadinedžada organizovali ulične demonstracije.

Odluka je usledila nakon Musavijevog pisma Braniteljskom savetu i nedeljnog sastanka sa Homneijem, koji ima neograničenu vlast nad politikom zemlje. Inače, izborne rezultate u zemlji mora verifikovati Savet, sačinjen od sveštenika koji su bliski saveznici vrhovnog lidera.

U međuvremenu, u Teheranu su nastavljeni protesti opozicije uprkos tome što je iransko ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo zahtev Musavija da skup bude održan i upozorilo da će se svako prkošenje državi smatrati „nelegalnim“. Musavi je rekao da je spreman na novo glasanje. Na jednoj od dostupnih veb stranica proreformskog kandidata, budući da je pristup mnogima blokiran, upućen je poziv pristalica Musavija i drugog reformskog kandidata Mahdija Karubija, na mirnu protestnu šetnju ulicama Teherana. Međutim, vrlo brzo je došlo do sukoba sa pristalicama Ahmadinedžada, koji su vozeći se motorima napadali opozicione pristalice. Dopisnici sa lica mesta navode da je policiji prvi put dato pravo da koristi pravu municiju. Protesti podrške Musaviju održani su juče i u Maleziji i Dubaiju.

U noći između nedelje i ponedeljka protest je organizovan i na Teheranskom univerzitetu. Na jednoj od opozicionih veb stranica piše čak da je u jučerašnjim okršajima jedan student izgubio život u Širazu, na jugu Irana. Zvanične potvrde o ovom događaju još nema. Prema nepotvrđenim izveštajima, hapšenja je bilo i u drugim gradovima širom zemlje. Na meti hapšenja pripadnika snaga bezbednosti uglavnom su reformski aktivisti.

Kako se navodi, policija i konzervativna dobrovoljačka milicija okupirala je tokom noći kampus u najvećem univerzitetu u zemlji, preturajući po spavaonicama. U raciji koja je trajala do jutarnjih sati uhapšeno je nekoliko studenata vidno besnih zbog izbornih nepravilnosti. Policija je zaplenila memorijske kartice i kompjutere. Noćno okupljanje studenata na Teheranskom univerzitetu počelo je uzvicima „Smrt diktatoru“. Okupljanje je ubrzo preraslo u okršaje, kada su studenti počeli da gađaju policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima. Pripadnici snaga bezbednosti uzvratili su bacanjem suzavaca i ispaljivanjem plastičnih metaka, navode očevici. Teheranski univerzitet bio je takođe mesto žestokih sukoba tokom studentskih protesta 1999. i jedan od, kako ga nazivaju, nervnih centara proreformskog pokreta.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel kritikovala je Iran za blokadu medija i internet sajtova i pozvala vlasti u Teheranu da omoguće nesmetano objavljivanje vesti vezanih za druge predsedničke kandidate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari