Policajac Saša Marinković pušten je juče na kućno lečenje, a napadač Srećko Martić (36), koji ga je prekjuče u Ledincima ranio bombom i usmrtio svog oca Jovu (62) i policajca Sinišu Hrnjeza (39), i dalje je u životnoj opasnosti. Policajac Hrnjez i Martićev otac poginuli su kada je osumnjičeni nakon prijave za nasilje u porodici bacio kašikaru na patrolu koja je došla po pozivu.


– Srećko Martić je i dalje u kritičnom stanju zbog teških povreda. Imao je gelere po celom telu, a naročito u grudima i stomaku. Njegova operacija je u nedelju popodne trajala oko dva i po sata. I dalje je u Urgentnom centru i u životnoj je opasnosti – rekla je portparol Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin.

Incident u Ledincima se dogodio oko 15.20 sati, kada je policijska patrola intervenisala nakon što je sestra Srećka Marića prijavila slučaj nasilja u porodici. Ne mogavši da podnese bratovljevo ponašanje prema ocu i majci, ona je pozvala policiju da spreče njegovo divljanje po kući. Jovo je Hrnjeza i Marinkovića poveo do sina u radionicu u podrumu kuće. Čim su kročili, Srećko je aktivirao bombu. Eksplozivna naprava je pala između jednog od policajaca i njegovog oca. Ranjeni policajac je posle eksplozije smogao snage da iz džepa izvadi mobilni i pozove jednog od kolega.

Pokojni policajac Hrnjez je iz Gajdobre i bio je otac troje dece, dok mu je supruga nezaposlena.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da svaki napad na policiju mora da naiđe na žestok odgovor policije i države i da bi napad na službeno lice trebalo da bude tretiran kao jedno od najtežih krivičnih dela.

– Mislim da je krajnje vreme da svi izvučemo pouke iz ovoga što se dešava, a to je da niko nema pravo da podigne ruku na policiju – rekao je Dačić.

Ovo je treće ubistvo policajca ove godine u Srbiji. Policajac inače ne sme da upotrebi svoje vatreno oružje sve dok na njega neko prvi ne zapuca.

Udruženje policije „Solidarnost“ (UPS) zahtevalo je od države hitnu promenu i zaoštravanje kaznene politike, izmenu Krivičnog zakona i Zakona o policiji.

– Nama više nije potrebna retorika u vidu osuda, potrebna je hitna promena kaznene politike i uvođenje doživotne zatvorske kazne u pravosudni sistem Srbije, bez prava na pomilovanje za ubice policajaca. Spremnost da hladnokrvno napadnu ili ubiju policajca, govori o njihovom karakteru i država mora da ih trajno ukloni iz društva adekvatnim zakonskim rešenjima koja bi ih odvratila od namere, a to su – izmene postojećeg Zakona o policiji kada su u pitanju policijska ovlašćenja, posebno upotreba vatrenog oružja, a u zakonodavnoj – brza suđenja i oštre zatvorske kazne – rekao je predsednik UPS Pavle Heđeši.

Tadić izjavio saučešće

Beograd – Predsednik Republike Boris Tadić uputio je telegram saučešća porodici policajca Siniše Hrnjeza, koji je stradao tokom intervencije u Starim Ledincima kod Novog Sada. „U moje lično ime i u ime građana Srbije primite izraze najdubljeg saučešća“, napisao je Tadić u telegramu. Beta

Danas protest

Istovremeno, Nezavisni sindikat policije, Policijski sindikat Srbije i Sindikat srpske policije najavili su za danas protestnu šetnju u Novom Sadu. Protestna kolone policijskih službenika i građana će ići ulicama krenuće u 10 sati ispred sedišta Policijske uprave u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari