Policijsko nasilje jasna poruka države novinarima 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Tokom preksinoćnjeg protesta građana protiv mera Vlade, u Beogradu je policija pretukla, fizički ili verbalno napala i šikanirala šestoro novinarki, novinara i snimatelja koji su izveštavali o dešavanjima sa centralnih gradskih ulica.

Izveštač agencije Beta Žikica Stevanović zadobio je povrede glave od udaraca pendrekom, dok su ga žandarmi tukli i dok je ležao na asfaltu, a još dvojica snimatelja iz iste agencije zadobilo je lakše telesne povrede.

Udarce pendrekom dobio je i novinar portala Nova.rs Marko Radonjić, dok su njegove koleginice Milica Božinović i Nataša Latković verbalno napadnute, a jednoj od njih je udarcima pendrekom po šakama iz ruke izbijen telefon kojim je snimala sukobe demonstranata i policije, za prenos uživo na Fejsbuk strani tog portala.

Nikoga od njih novinarske legitimacije kao ni povici „novinar, novinar“, nisu spasili od pendreka ili brutalnog šikaniranja Žandarmerije, a napadnuti novinari saglasni su u oceni da im policija nije dozvolila da rade svoj posao, a daleko od toga da ih je u tome zaštitila.

– Šokirani smo i ogorčeni napadima. Kolega Stevanović je mahao novinarskom iskaznicom dok su ga udarali, pao je, oni su se vratili pa ga ponovo tukli. To je namerni napad na novinara koji ne može drugačije da se pročita nego kao poruka države, „evo šta sve možemo da uradimo“. Mislim da je poruka jasna, ne vidim drugi razlog zašto bi se namerno premlaćivao novinar koji ništa nije uradio, kaže za Danas glavni i odgovorni urednik Bete Dragan Janjić.

On dodaje da ovakvi događaji pokazuju da su podele i napetost u društvu ogromni, a da je najveća odgovornost na vlasti.

– Država bi morala da štiti svakog građanina, a naročito novinare dok obavljaju svoj posao. To pokazuje koliki je stepen demokratije u jednoj zemlji, a ako bismo ovakvim slučajevima merili, mi smo na nuli, ocenio je Janjić i dodao da će ta medijska kuća podneti tužbu za premlaćivanje novinara.

Novinar Žikica Stevanović opisuje kako su se oko ponoći, pred sam kraj protesta, u Bulevaru kralja Aleksandra kod Tašmajdanskog parka, policijske snage za razbijanje demonstracija, pod punom opremom, pripremile za napad na oko 500 preostalih okupljenih građana, kada je najpre bačen suzavac.

– Deo demonstranata je otišao ka Pravnom fakultetu, deo ka Tašmajdanu. Nastao je stampedo, izgubio sam kolegu snimatelja, koji je takođe kasnije dobio nekoliko udaraca pendrekom, kao i još jedna kolega. Bio sam u manjoj grupi kod Pravnog fakulteta kada je policija natrčala, ja sam mahao legitimacijom, i vikao „novinar, novinar“, ali se žandarmi nisu premišljali ni jednog momenta. Tukli su sve, nisu gledali koga udaraju, u toj grupi je bilo i mladih devojaka. Udarili su me prvo po ramenu i glavi pendrekom u par sekundi, nakon još nekoliko udaraca sam pao na trotoar, a oni su nastavili da nas tuku. U pozadini sam čuo kako momak viče „nemojte da udarate devojku, pala je“. Nakon toga sam ostao na zemlji petnaestak sekundi, oni su pohvatali, rasterali i izudarali sve ostale. Kada sam podigao glavu video sam da je policija stigla do hotela Metropol i da se vraćaju ka raskrsnici. U tom trenutku mi jedan žandarm prilazi, i nastavlja da me udara, iako sam i dalje ponavljao da sam novinar, priča dvadesetjednogodišnji novinar, kome su u Urgentnom centru ustanovljene lakše telesne povrede i povrede glave.

On dodaje da „deluje kao da je policija dobila zeleno svetlo da tuče novinare, te da je ovo opšti primer brutalnosti.

– Predsednik voli da koristi onaj eufemizam „policija se ponašala dostojanstveno“. Policija nije imala nameru da rasteruje demonstrante nego da tuče ljude. Deluje da su takve instrukcije dobili. One koje su hapsili, držali su na zemlji, nisu im dozvolili da ustanu, da im stave lisice, već su im držali glave pribijene uz zemlju, dodaje Stevanović.

Marko Radonjić, izveštač portala Nova.rs, uspeo je da izbegne nekoliko naleta policajaca uzvicima da je novinar, ali je ipak primio nekoliko udaraca pendrekom, dok je uživo prenosio dešavanja preko puta Pravnog fakulteta.

– Dok sam snimao, nekoliko policajaca se zaletalo ka meni, ali svaki put kad sam rekao novinar, odustajali su, do trenutka kad se policajac zaleteo na mene, mahinalno sam okrenuo leđa. On me je udario pendrekom po leđima, gurnuo štitom i oborio na zemlju. Ležao sam sa podignutim rukama, vikao „novinar, novinar“, da bi on odustao posle nekog vremena. Ustao sam i pola minuta kasnije sam snimio kako brutalno tuku grupu demonstranata koji su već bili na zemlji i bespomoćni, priča Radonjić.

On dodaje da je veći problem bilo to što policija generalno novinarima nije dozvoljavala da rade svoj posao.

– Ometali su nas, pretili privođenjem jer snimamo, meni je jasno bila istaknuta legitimacija, pretili su mi, bez obzira što sam se pozivao na zakonsko pravo da snimam. Oni su očigledno dobili naređenje da čiste sve pred sobom. Niko od nas tu nije došao zato što smo hteli, nego što smo radili svoj posao, kako bi javnost videla šta se dešava, navodi Radonjić.

Novinarke istog portala, Milica Božinović i Nataša Latković, drugo veče za redom policija je verbalno napadala i nekoliko puta udarala pendrekom, dok su uživo prenosile protest.

– Sve se desilo brzo, grupa od stotinak demonstranata je išla ka kordonu policije kod SKC-a, koleginica i ja smo snimale telefonom, bačen je suzavac. Prvo je koleginicu Natašu policajac zakačio i izbio joj legitimaciju iz ruke, na njeno pitanje „zašto mi obarate legitimaciju“, on joj je prišao i rekao „izvini, mislio sam da je telefon“. Šta to znači, da je bio telefon, to bi bilo dozvoljeno? Zatim je mene sa leđa pendrekom udario po desnoj ruci i izbio mi službeni telefon, koji je pao na zemlju. Ponavljala sam „zašto to radite, ja sam novinarka“, prišao je drugi, uradio mi to isto, ispala su mi oba telefona. Jednostavno nisu želeli da snimamo, spustili su gas maske, videla su im se lica, da sakriju brutalnost koju su ispoljavali. Dok smo im govorile „što to radite“, nisam ni shvatila da su mi prsti crveni i izudarani. Samo smo radile svoj posao, oni su nas marširali, terali, pretili. Stekla sam utisak da su dobili nalog da novinare šikaniraju, posebno nezavisne redakcije, jer nisam primetila da su oni režimski mediji imali problema, priča Božinović. Ona dodaje da im policija kod Skupštine nije dozvoljavala da idu u bilo kom pravcu, da zapravo snime šta se dešava. Ona objašnjava da je prethodno veče dobila udarac pendrekom po zadnjici, što je nekim policajcima bilo smešno, rezignirano priča Božinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari