Zahvaljujući donaciji Evropske unije, Politehnička škola u Požarevcu, sa tradicijom dužom od dve decenije, dobila je savremen kabinet za informatiku sa kompjuterskom opremom vrednom 800 hiljada dinara u okviru projekta „Modernizacija sistema srednjeg stručnog obrazovanja“ .


Povodom Dana škole predstavljen je i projekat rekonstrukcije bioskopske sale koji je rezultat zajedničke inicijative Politehničke škole i Braničevskog upravnog okruga. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbediće lokalna samouprava. Buduća multifunkcionalna sala moći će da zadovolji ne samo potrebe Politehničke škole, već i drugih institucija, škola i ustanova u njenom okruženju.

Direktor Politehničke škole dr Dejan Savić nada se da će oprema koju je donirala EU koristiti i učenicima i profesorima: – u Srbiji je 87 škola, među kojima je i naša, dobilo je kompjutersku opremu koju je donirala EU. Drago mi je što su prepoznate potrebe učenika i nastavnika ove škole i što će se za nastavne planove i programe za autoelektričare i saobraćajnu struku, ova oprema najbolje iskoristiti, rekao je između ostalog dr Savić.

U periodu od 2003. do 2011. godine skoro svaka škola u Srbiji dobila je IP opremu. Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins istakao je da se u EU veliki značaj pridaje upravo obrazovanju. Cilj je da se u svim oblastima učenicima pruže veće mogućnosti za usavršavanje. – Ona će pomoći u modernizaciji procesa učenja đaka, ali i da se vaši učenici približe standardima učenika u EU, objasnio je Martins.

Načelnik Braničevskog okruga Goran S. Petrović je istakao: „Evropskoj uniji bih se zahvalio na donaciji, nastavnom osoblju škole želim da opremu koristi u najbolje svrhe, a učenicima da uz pomoć ove opreme steknu potrebna stručna znanja zbog koga su i upisali ovu školu“.

U nastavku svečanosti, u maloj sali Centra za kulturu, organizovana je Svečana akademija. Ispred lokalne samouprave, gostima se obratila zamenica gradonačelnika Požarevca, Vukica Vasić, podsetivši da je požarevačka Politehnička škola prošle godine proslavila dva praznika, 20 godina postojanja i 80 godina od osnivanja Doma trgovačke omladine. -Godinu dana kasnije, ova srednja škola beleži vidne rezultate, a jedan od njih je i otvaranje informatičkog kabineta u okviru projekta „Modernizacija sistema srednjeg stručnog obrazovanja“. Kolektiv škole, na čelu sa direktorom, primer je kako se timskim radom, mladim i stručnim kadrom, mogu postići izvanredni rezultati. Kao što je svima poznato, obrazovanje je sticanje određenih znanja i veština koji se iz dana u dan unapređuju. Jedino obrazovanjem možemo uticati na stvaranje kvalitetnijeg društva, na bolji životni standard, odnosno, kvalitet življenja. Shvatajući značaj obrazovanja, požarevačka lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za obrazovanje. Grad Požarevac je ove godine za investicije u osnovnim i srednjim školama izdvojio preko 200 miliona dinara. Ulaganje u sanaciju sanitarnih čvorova, u vodovodnu mrežu, zatim, u izgradnju fiskulturnih sala i oplemenjivanje školskih prostora, neke su od mnogih investicija lokalne samouprave koje se direktno odražavaju na kvalitet života. Krajem oktobra biće otvorena i fiskulturna sala u OŠ „Sveti Sava“, a želja nam je da ovakav ili sličan školski prostor izgradimo i u srednjoj Medicinskoj školi, kao i u mesnim zajednicama Lučica i Bradarac, naglasila je Vasićeva.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti među kojima: narodni poslanik Žarko Pivac, zamenici predsednika Skupštine grada Violeta Tomić i Milić Jovanović, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Radomir Mihajlović i načelnica Školske uprave Vesna Zdravković a izveden je prigodan kulturno-umetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari