Britanski premijer Toni Bler juče je najavio da će otići s mesta premijera 27. juna, posle deset godina na vlasti, poručivši Britancima da mu je žao zbog eventualnih grešaka koje je učinio. „Bila mi je čast da služim ovu zemlju. S rukom na srcu mogu reći da sam činio ono što sam smatrao ispravnim za zemlju.

Britanski premijer Toni Bler juče je najavio da će otići s mesta premijera 27. juna, posle deset godina na vlasti, poručivši Britancima da mu je žao zbog eventualnih grešaka koje je učinio. „Bila mi je čast da služim ovu zemlju. S rukom na srcu mogu reći da sam činio ono što sam smatrao ispravnim za zemlju. Možda sam i grešio, ali to ostaje na vama da procenite“, rekao je Bler pristalicama u svojoj izbornoj jedinici u Sedžfildu.
„Danas osećamo pomešane emocije. Tu su razočaranje i tuga jer gubimo premijera posle deset godina“, rekao je Džon Barton iz Blerove partije. „Ali, osećamo i radost i zahvalnost zbog svega što je postignuto“, dodao je on.
Bler (54) je juče otputovao u Sedžfild kako bi se obratio svojim kolegama i saopštio im svoje namere u laburističkom klubu Trimdon, gde je i otpočeo svoju kampanju 1994. kako bi postao lider laburista. Reč je o objavi koju su Blerova Laburistička partija i narod očekivali gotovo tri godine, od kada je britanski premijer 2004. izjavio da će njegov treći mandat biti i poslednji. „Danas, početak kraja“, pisalo je juče na naslovnoj strani Gardijana.
Naslednik Tonija Blera će najverovatnije biti ministar finansija Gordon Braun, njegov partner tokom reformisanja partije, ali i nestrpljivi rival u vladi. Braun je već najavio svoju kandidaturu, a očekuje se da će najmanje još jedan političar iz protivničke partije objaviti svoju kandidaturu. Jedan od zvaničnika rekao je da će Bler predstavljati Sedžfild u parlamentu do sledećih izbora koji se očekuju 2009, sem ukoliko njemu ne bude ponuđen neki „veliki međunarodni položaj ili posao u Ujedinjenim nacijama“.
Bler je nakratko prestao da otvoreno podržava Gordona Brauna, neumoljivog Škota koji je dugo žudeo za najvišom pozicijom, ali je protekle nedelje rekao da bi Braun bio „odličan premijer“. „Jedna od stvari za koje se nadam da će biti deo zaveštanja vlade je najjača ekonomija u zapadnom svetu za koju je odgovoran Gordon Braun“, rekao je Bler. Uprkos kritikama zbog politike prema Iraku, Bler će biti upamćen kao snaga promena u Britaniji, iako ne uvek nabolje – tako misli oko 60 odsto glasača svih partija i oko 70 odsto pristalica laburista, piše Gardijan. Oko 80 odsto glasača Laburističke stranke smatra da je Blerova desetogodišnja vladavina bila dobra za zemlju, s čim se slaže 44 odsto svih glasača. Istraživanje, sprovedeno krajem prošlog meseca pokazalo je da Britanci Blera i dalje vide kao jakog vođu, ali i kao političara koji se zaneo spoljnom politikom i brigom o svom imidžu. Većina ispitanika, njih 58 odsto, međutim, slaže se da ih je Bler razočarao, ako se imaju u vidu očekivanja kada je izabran. Ipak, kako prenosi Gardijan, 44 odsto svih i 73 odsto glasača Laburističke stranke smatra da je britanski premijer bio „pošten“. Politika prema Iraku imala je uticaja i na Blerovu reputaciju među pristalicama laburista: 59 odsto njih i 64 odsto svih birača ocenilo je da se on previše bavio spoljnom politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari