Članovi indijskog parlamenta koji učestvuju u ovogodišnjoj izbornoj trci u proseku su za 300 odsto bogatiji nego na prethodnim izborima održanim 2004, dok je pojedinac devedeset puta bogatiji, navodi se u prvoj detaljnoj studiji o njihovim finansijama. Izveštajem koalicije nevladinih organizacija Nešnal ilekšn voč prvi put je dokazano ono što se dugo sumnjalo, a to je da se članovi parlamenta bogate dok se 880 miliona Indijaca bori za život, odnosno preživljava sa manje od dva dolara dnevno. Prema odluci Vrhovnog suda od 2003. svi kandidati na izborima moraju da obelodane svoju imovinu, obrazovni status i sve krivične prestupe iz prošlosti.

U izveštaju se navodi vrednost imovine 300 članova parlamenta, kandidata na ovogodišnjim izborima koji traju mesec dana, a biće okončani danas, a potom se ona upoređuje s vrednostima koje su parlamentarci navodili 2004. Pokazalo se da je 14 članova parlamenta obelodanilo da je njihovo bogatstvo uvećano deset puta u proteklih pet godina. Tridesetorica njih, uključujući i resornog ministra, izjavili su da je vrednost njihove imovine petostruko veća, a 175 poslanika je obelodanilo da su za više od 100 odsto bogatiji. „Politika je postala profitabilni posao,“ rekao je Trilohan Sestri, dekan Indijskog instituta za menadžment Banagalor, koji je vodio studiju. Većina članova parlamenta koji broji 543 mesta, od kojih 128 ima krivični dosije, prijavilo je da poseduje manje vrednu imovinu nego što to jeste, dodao je on.

Profesor Sestri je izjavio da planira da u sledeće dva meseca podnese zahtev da kandidati obelodane izvor svojih primanja, kao i njihovu vrednost. „Ako glasamo za ove ljude, imamo pravo da znamo odakle dolazi ovaj novac,“ rekao je on. Mohamed Tahir (33), poslanik iz severne države Utar Pradeš koji zastupa partiju Bahujan Samaj, nema fakultetsku diplomu, a protiv njega je podignuto šest optužnica, uključujući pokušaj ubistva, a ipak je prijavio da je vrednost njegovog bogatstva porasla za devet odsto, te sada iznosi 10,8 miliona rupija. On je uglavnom navodio poljoprivredna dobra, ali i BMW, još tri automobila i pištolje i oružje u vrednosti od 75.000 rupija. Raul Gandi, sin i naslednik lidera partije Kongres Sonje Gandi, objavio je da poseduje 23,3 miliona rupija, što je za 414 odsto više nego 2004. Većina prihoda potiče iz dve prodavnice koje poseduje u Delhiju. L. K. Advani, kandidat BJP za premijera, prijavio je 35,5 miliona rupija, što je za 173 odsto više.

Do sada najbogatiji jeste L. Radžagopal, poslanik Kongresa iz južne države Andra Pradeš, koji je objavio da ima tri milijarde rupija. Među prvoklasnim milionerima nalazi se i šest ministara, uključujući Santoša Mohana Deva, ministra za tešku industriju i javna preduzeća, koji je prijavio da je vrednost njegovog bogatstva porasla za 718 odsto. „Kada se ekonomska situacija jedne zemlje pogoršava, ogromni bankovni računi ovih političara pobuđuju veliku zabrinutost“, rekao je Anil Berval, državni koordinator Nešnal ilekšn voča, „Političari moraju javnosti da objasne ovaj trend.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari