Političarka protiv novinarke: Kako se Dragana Sotirovski ponovo našla u žiži javnosti? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Protiv nje je vođena jeziva kampanja. Imala je svojih grešaka, ali ja se ne odričem lako ljudi, govorio je predsednik Srbije i osnivač SNS Aleksandar Vučić, o tadašnjoj gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, odmah nakon junskih izbora, na kojima je se, kao nosilac niške liste koalicije oko SNS, ipak odrekao.

Sotirovski i ostali najvažniji SNS funkcioneri se nisu našli na toj listi zbog „nezadovoljavajućeg“ rejtinga, kažu izvori.

Sad već bivša gradonačelnica Niša (2020- 2024) ovih dana je ponovo u žiži interesovanja jer se vratila na uredničku poziciju u Radio televiziji Srbije, gde je zamrzla radni odnos zbog odlaska na javnu funkciju, u decembru 2017, kada ju je Vlada postavila za načelnicu Nišavskog upravnog okruga. Od prošlog meseca je ostala bez ijedne, pošto se iselila iz gradonačelničkog kabineta.

Mada je bila antikorupcijska aktivistkinja, njen četvorogodišnji mandat u tom kabinetu obeležile su prilično brojne korupcionaške afere.

Političarka protiv novinarke: Kako se Dragana Sotirovski ponovo našla u žiži javnosti? 2
Dragana Sotirovski: Foto čitalac Danasa

DRI je ovih dana u izveštaju o budžetu za prošlu godinu navela da je ona, preko Štaba za vanredne situacije, potpisivala naloge za protivzakonito i milionsko angažovanje dve privatne firme za radove koji nisu bili vanredni.

Uzbunjivač iz gradske administracije je protiv nje podneo krivičnu prijavu niškom Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije za više krivičnih dela.

Njene stranačke kolege i opozicija prozivali su je zbog navodnog nameštanja javnih nabavki, umešanost u reketiranje nekih privatnih firmi, instruiranje fizičkog napada na neistomišljenika ili lično bogaćenje.

Ostaće upamćena, govorili su, i po aljkavoj i skupoj rekonstrukciji Tvrđavskog mosta, koja je trajala „duže nego put na Mars“.

U kritičkoj javnosti joj se, ipak, najviše zamera to što je njenom zetu omogućeno da kupi gradski socijalni stan, i što je porodicama čije su kuće u Ulici Aleksandra Medvedeva izgorele u požaru, nakon što im je grad dao po 250.000 dinara, poručila: „Živite i u Hajatu, nemam ništa protiv“.

Kontroverzan je, svakako, i njen neprofesionalni i diskriminatorski odnos prema novinarima nezavisnih medija, kojima je između ostalog poručila- bez odgovora će ostati svi “koji komentarišu dobijene odgovore”, a odgovaraće se samo “ako se postavi pitanje koje je- kako treba pitanje”.

Ona je, pak, oštro negirala sve optužbe, a ove godine ocenila da je zadovoljna rezultatima četvorogodišnjeg mandata.

Poručila je da nema nameru da napušta Niš, ali da će prihvatiti svaki zadatak Vučića i SNS, u kojoj je inače članica Predsedništva.

Prva je gradonačelnica u istoriji Niša i prva političarka u Srbiji koja je javno kazala da je bila članica reda Templara.

Diplomirala je na beogradskom Geografskom fakultetu, a master studije turizmologije završila na niškom PMF-u.

Na RTS-u je radila od 1992. godine.

Rođena je u Aleksincu 1973. godine, majka je tri deteta i baka dva unuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari