Iako su prethodnih dana bezbednosne procene tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju i pitanja prava homoseksualaca u Rusiji bile glavne teme prepucavanja Zapada sa Moskvom, predsednik SAD Barak Obama izjavio je da su američke obaveštajne službe i vojska u stalnoj komunikaciji sa Rusima.

On je za En-Bi-Si naglasio da je za Rusiju izuzetno važno da spreči terorističke akte i nasilje tokom Olimpijskih igara koje su juče počele u Sočiju. Aludirajući na ruske zakone koji zabranjuju gej propagandu, Obama je rekao da je imenovao homoseksualne sportiste kao članove američke delegacije koji će učestvovati na ceremoniji otvaranja ZOI, kako bi pokazao da se SAD protive diskriminaciji.

Dan pred početak ZOI, američko ministarstvo unutrašnje bezbednosti upozorilo je avio-kompanije koje saobraćaju direktnim letovima za Rusiju da bi teroristi mogli da prošvercuju eksploziv u pastama za zube. Odmah je usledila zabrana unošenja tečnosti i pasta u avione za Soči. Međutim, prema agenciji AP, izgleda da to nije poštovano. Neki od putnika su se ukrcali u avione bez bezbednosne kontrole, noseći sa sobom razne tečnosti i paste koje su zabranjene, tvrdi agencija. Šestočlana ekipa AP se ukrcala u avion za Soči u Moskvi bez kontrole ručnog prtljaga. Carinik je drugom novinaru AP pregledao torbu, ali nije oduzeo ni dezodorans ni pastu za zube.

Ruski ženski duo Tatu, koje su svojevremeno gajile imidž lezbejskog para, trebalo je da otvore ZOI. Izbor Tatu za nastup je iznenadio mnoge, ali je opšta ocena da je to urađeno kako bi se popravio imidž Rusije. Organizatori su saopštili da je pesma Tatu o zaljubljenim devojkama izabrana, jer je to jedan od malo ruskih hitova prepoznatljivih širom sveta.

Američki internet pretraživač Gugl juče je obeležio početak ZOI logoom u duginim bojama koje su simbol gej populacije, zajedno sa izvodima Olimpijske povelje. Ruski vicepremijer Dmitrij Kozak je upozorio sportiste i gledaoce da ne promovišu homoseksualnost na Igrama „u skladu sa Olimpijskom poveljom i ruskim zakonom koji zabranjuju svaku propagandu tokom sportskog događaja”. „Bavljenje sportom je ljudsko pravo. Svaki pojedinac treba da ima mogućnost da se bavi sportom bez ikakve diskriminacije i u olimpijskom duhu, koji zahteva međusobno razumevanje, duh prijateljstva, solidarnosti i fer-pleja“, navodi se u poruci objavljenoj na početnoj strani Gugla.

Olimpijske igre su, prema kineskoj štampi, prilika za Peking da se dodatno približi Moskvi. Kineski dnevnik Global tajms je optužio Zapad da kritikujući Rusiju „politizuje“ ovaj sportski događaj. Putin je kineskom kolegi Si Đinpingu u Sočiju priredio srdačnu dobrodošlicu dan uoči otvaranja ZOI. To je prvi put da jedan kineski predsednik prisustvuje velikom sportskom događaju u inostranstvu. „Dok većina svetskih lidera, pre svega iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke ne putuje u Soči, prisustvo kineskog predsednika dodatno ističe vrednosti kinesko-ruskih veza“, navodi Global tajms. List dodaje da „javno mnjenje na Zapadu politizuje igre u Sočiju i da je Rusija suočena sa istim scenarijem kao Kina 2008”, imajući u vidu pozive na bojkot Olimpijskih igara u Pekingu zbog tvrdnji da komunistički režim u Kini krši ljudska prava.

OBAMA: Putin glumi žestokog momka

Barak Obama se u intervjuu za televiziju En-Bi-Si osvrnuo na svoj odnos sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenose agencije. On je rekao da Putin voli da glumi žestokog momka u Rusiji, ukazujući da se ruski lider njemu uvek odnosio sa najvećim poštovanjem i da u njihovim razgovorima ima dosta humora. „Ali, Putinov stil u javnosti je da tokom zajedničkih intervjua izgleda kao da mu je pomalo dosadno“, izjavio je Obama za En-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari