Politički boj za ukrajinsko pravoslavlje

Ostavite komentar


  1. Filioque je Hrišćanska promisao, ali antimonoteistička. Jer Šalom Izrael jasno kaže „Bog je jedan“. I tu nema mesta za trojstvo, osim da bi se pravdalo postojanje Crkve i novog Boga. Po jedinom zavetu, telo naše hram je, a Bog je veći od čoveka, večan i nedeljiv. Pitanja dogmi zanimljiva su samo crkvi, a ne vernicima. Pravi Hrišćani su monofiziti, još uvek navodni „šizmatici“ iako među najstarijim Hrišćanima. Govori dovoljno i o ponašanju Moskve, Rima i Jerusalima. Patrijarsi koga? Melčezedeka nisu.

  2. „Ruska pravoslavna crkva proglasila je autokefalnost (1448) bez saglasnosti Vaseljenske patrijaršije.“
    Lep primer. Dakle odakle joj pravo da onda osporava MPC, CPC, UPC ili bilo koga? Ili da pretenduje na vernike druge nacije? Raspoloženje naroda u Ukrajini dovoljno govori – vernici za sebe a ne „za ribare tela“. Osnovno pitanje za pravoslavne crkve je – kada se ukida luksuz svešteničke elite koji je neprimeren datom zavetu, kada će se otpočeti sa pomoći parohijanima i ozbiljnijim crkveno-humanitarnim radom, odnosno kada će raditi za „Sveti duh“ i zajednicu vernika? Kada će kazniti grešno sveštenstvo i zabraniti proizvoljne cenovnike?

    1. Prijatelju, naveo si kvazi nacije i kvazi drzave. Nemozes da poredis Rusiju sa izmisljenim, katolicki formiranimm drzavama koji ce za uzvrat biti papini podanici…

      1. Rusi su u SSSR a Srbi u SFRJ imali šansu da zaduže čovečanstvo za vekove koji dolaze, novim pristupom socijalnoj pravdi i nacionalnom, verskom i rasnom toleracnijom i skladom. Umesto toga su izabrali nacionalizam i agesivni imperijalizam. Socijalizam je obe ove države uzdigao od zaostalih srednjevekovnih feufalnih država, jedinih u Evropi na početku XX veka, do modernih srednje razvijenih država, SSSR čak vojna velesila. Što se tiče kvazi država i kvazi nacija, dok je Amerika gradila hidroelektranu na Nijagari, u carskoj Rusiji je bilo dozvoljeno plemiću da po sopstvenom nahođenju ubija svoje seljake. U Srbiji je bilo više od 70% domaćinstava u kojima cela porodica stanuje u jednoj prostoriji, pola od tih domaćinstava zajedno sa stokom. Srbija je sve do kraja ww2 imala jedan jedini asfaltni put Beograd – Topola, da bi NJKV mogao da konforno putuje do svojih imanja. Nacija je veštačka tvorevina koja služi isključivo da u kombinaciji sa religijom, bogati lakše vladaju rajom.

        1. A dok su Ameri gradili hidrocentralu…gde su im bili robovi? Jej u Americi bese gazda migao da ubije roba iz zabave?

      2. Svestan sam kako ide proces kanonizacije Crkava -počev od naše.On je spor, nejasan i suprotan stvarnošću. A ona je da u Ukrajini preko 50% vernika neče u RPC, slično u CG sa SPC,95% u MKD. Čemu služe hramovi bez vernika? A i naša država baš nije bajna, pa ni crkva.

      3. I naša država je veoma „kvazi“. Ali su zato pitanja za crkvu prava, a ne dogmatska. Ja vidim da se bave svime, osim stanjem u svom dvorištu. Ima divnih ljudi, ali su manjina u senci pored Amfilohija koji hoće da jaše samo Audi, a stidi se Isusovog magarca,

    2. Odnos, na „nizem nivou“ (s`obzirom na broj stanovnika), izmedju RPC /ruske pravoslavne crkve/ i UPC / ukrajinske prav.crkve/je slican
      odnosu SPC /srpske pravosl. crkve/ i CPC /crnogorske pravosl.crkve/. Jedna drugu ne priznaju i ona veca odn jaca gleda da poklopi onu slabiju. Kiteci se naravno tudjim perjem. To najbolji znaju vernici u Ukrajini i Crnoj Gori.

  3. Cudno je da nije pomenuto i objasnjeno poreklo ukrajiske hibridne ‘Grkokatolicke Crkve’, jos jednog (ali daleko starijeg) neuspelog zapadnog politickog projekta protiv ‘ruskog uticaja’, opet na stetu Ukrajinaca i njihovog verskog identiteta?! … Pored toga, Knjaz Vladimir se u vreme masovnog pokrstavanja naroda u Kijevu 988, izjasnjavao kao Rus.

    1. Naravno da se Knez Vladimir izjasnio kao Rus. Osnivači kijevske kneževine bili su nordijski narod, poreklom iz Švedske, zvani Varjazi, srodni Vikinzima. Za taj narod Finci su imali jedan drugi naziv – Rusi. Slovensko stanovništvo koje je prihvatilo vlast Varjaga, odn. potomaka varjaškog vladara Rurika, postepeno je prihvatilo i da se naziva kao i njihov vladajući sloj – Rusi. Inače, tipična ruska imena, kao što su Igor, Oleg i Olga, zapravo su nordijsko- germanskog porekla i to: Ingvar (značenje: ratnik), Helge (značenje: svetac, blagosloven), a Olga (Helga) je ženska verzija prethodnog imena.

  4. Мало је дегутέ кад неко претендује да коментарише црквене прилике а нити је верник нити стручњак из те области… Овај аутор ме у том смислу подсећа на оног верског критизера Мирка Ђорђевића. То вам је попут онога када надри лекари(врачаре, гатаре и остало) мисле да могу да замене праве лекаре… Ето, на то ми личи текст овог аутора.

    1. Autor teksta i pise o tome kako je u celoj prici politika a ne religiioznost ono sto vodi pricu. Niste pazljivo procitali, mozda niste ni hteli jer vam tekst intuitivno ne deluje trecerimski? Ukrajina se odmakla od Rusije a sada i Vaseljena. Da sam paranoik pomislio bi da Car radi za MI6. Kada bi Moskovi priznali Kijevu patrijarsiju i kada bi doslo do pomirenja kome to ne bi odgovaralo? Nije ni bitno jer do toga nece doci.

  5. Koja je prva i najstarija pravoslavna crkva u svetu? Pretpostavljam ta vaseljenska ili carigradska a ne ruska.

    Srpska pravoslavna crkva je i sama dobila autokefalnost od carigradske, tj. vaseljenske patrijarsije 1219, a ne ruske koliko se secam.

    Znaci vaseljenska ili carigradska patrijarsija je isto sto i vlasnik licence,
    Oni su stvorili tu viziju sveta, da ne kazem proizvod, imaju pravo da daju licence, tj. autokefalnost ostalima. To bi bilo kao da se Srbija buni zato sto Coca Cola iz Amerike daje licencu za proizvodnju coca cole Hrvatima, recimo. To bi bila stvar izmedju Coca Cole iz Amerike kao vlasnika licence i Hrvatske, Srbija ne bi imala nista sa tim.

    Kao drugo, Ukrajina kao zemlja je nezavisna vec dosta godina, i sem spora oko Krima, nema sumnje da je Ukrajina nezavisna. Treba da ima i svoju pravoslavnu crkvu valjda. Tvrdokorni Ukrajinci tamo ce pre postati baptisti nego ruski pravoslavci, ako ne dobiju autokefalnost.

    1. I da se nadovezem na sebe, sto se same imovine tice, ako je nesto imovina ruske pravoslavne crkve, onda je to imovina ruske pravoslavne crkve, ne ukrajinske. Tacka. Kome se ne to ne svidja, moze da stvori svoju imovinu i nazove je kako hoce. Dakle, to pitanje imovine je odvojeno od pitanja autokefalnosti. Ko je sagradio crkve i manastire, ko ima vlasnicki ili imovinski list, njegovo je.

      Generalno, ruska i ukrajinska pravoslavna crkva mogu da postoje paralelno u Ukrajini. U Njujorku ima i ruska i grcka i srpska pravoslavna crkva, mislim da ima cak i koptska, i sve lepo saradjuju. Tacno se zna i sta je cija imovina.

  6. Mihajlo, tekst vam je pun neistina! Ili ne znate o čemu pišete (ni na jednom nivou koji u tekstu obrađujete) ili imate krajnje spekulativne namere.
    Koje je da je, nije dobro!

  7. Ovaj propagandni pamflet je naručen ili iz ukrajinske abmasade ili ga je pisala SBU i prosledila na objavljjivanje pod ovim imenom! Sramota da se ovako spekulativno stvari razmatraju i pri tome negira da je Ukrajina u stvari izdanak Rusije, da jeste pravoslavlje na tom prostoru nastalo nu Kijevu, ali su tamo bili Rusi. Ukrajinci, odnosno onaj deo stanovništva Ukrajine koji nisu Rusi, ili bolje kosu su rusofobni i rusomrzeći, jesu nosioci antiruske histerije i hoće da Ruse asimiluju, onemoguće da koriste maternji jezik, da ih jednostavno „pretope“ i da i oni postanu hibridni narod koji se zove „Ukrajinac!. Tome se oštro protive i Rusija kao država i RPC. Pa veoma slično se događalo i događa u Makedoniji i Crnoj Gori. Sve je to deo istog projekta, da se kao krajnji cilj pravoslavlje potčini i da se ti narodi pounijate. Ja zaista jesam za ekumneizam, ali otimati svetinje i negirati jezik i nacionalnu pripadnost, kako to rade braća Crnogorci u CG tamošnjim Srbima, to niko normalan ne može da razume i prihvati. Još je crnje i još komplikovanije je u Makedoniji. Tamo su u tome dosta uspeli, negirajući brojne žrtve naših vojnika, koje su pale da se taj deo Srbije (Stara Srbija) oslobodi.

  8. Komunisti su imali pravo ….religija je opijum za narod…A crkva je diler , dodao bih ja …Ovde se pre svega radi o materijalnom bogatstvu vernika kojim crkve upravljaju kontrolom umova vernika…

    1. А они који цитирају и верују комунистима су само рецидиви прошлости.

  9. Ovo je istina:
    Oto fon Bizmark (1815 -1909): „Sila Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji to žele da urade, ne samo što će trebati da ih odvoje, već će morati Ukrajinu da suprotstave Rusiji, da zakrvave dva dela istog naroda, a potom da odgaje izdajice među nacionalnim elitama i pomoću njih da bude izmenjena samosvest deo naroda do takvog nivoa da zamrze sve što je rusko, da mrze svoj rod, a da za to ne budu svesni. Ostalo će uraditi vreme.”
    “Bez obzira što ima četrdeset eparhija i što joj pripada oko 15 miliona Ukrajinaca, do pre desetak dana ona je bila nepriznata u pravoslavnom svetu. NJen ugled naglo je porastao nakon 2014, kad je podržala protest na kijevskom Majdanu, osudila okupaciju Krima i rusku agresiju na istoku Ukrajine. Crkva podređena moskovskom patrijarhu (ona ima oko devet miliona vernika) mora da ćuti i da se pravi da se ništa ne dešava. Zbog toga je proteklih godina izgubila gotovo 500 parohija; voljom parohijana, one su prešle u nadležnost Kijevskog patrijarhata.”

    “Američki predsednik najavio jednostrani raskid sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa, optužujući Rusiju za njegovo kršenje.”
    „Зар у Вашингтону заиста не разумеју до чега би могло да доведе повлачење из Споразума о ракетама средњег и малог домета, упитао је један од потписника тог документа Михаил Горбачов.“
    “NATO se priprema za najveću vojnu vežbu od Hladnog rata – oko 50.000 vojnika s hiljadama tenkova, stotinama brodova i aviona okupiće se u Norveškoj sledeće nedelje kako bi uvežbali odgovor na eventualni napad na Savez, prenosi HRT.”

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.