Čak 96 odsto novinara, urednika i direktora medija sa sedištem u Nišu ocenilo je slobodu medija u Nišu i Srbiji kao „lošu“, a čak 70 odsto ispitanih smatra da politički lideri i njihove stranke „mnogo“ utiču na medije, rezultat je istraživanja Agencije za istraživanje javnog mnjenja Lubris extra.


U anketi Lubrisa, u koju je Danas imao uvid, sprovedenoj od 26. do 29. decembra, učestvovalo je 24 novinara, urednika i direktora svih regionalnih i lokalnih medija u Nišu. Prema rezultatima, samo četiri odsto ispitanika smatra da sloboda medija u Nišu i Srbiji zaslužuje „dobru“ ocenu, a samo 17 odsto ocenjuje da politički lideri i stranke imaju zanemarljiv uticaj na medije. Ipak, ako bi došli u situaciju da „biraju između profesije-etike i egzistencije pod uticajem“, čak 54 odsto novinara, urednika i direktora izabralo bi „egzistenciju pod uticajem“, a samo 33 odsto profesiju-etiku, dok 13 odsto nema komentar.

– Rezultati istraživanja pokazuju da su medijski poslenici uvereni u zavisnost medija od političara, kao i da su zbog straha za elementarnu egzistenciju često prinuđeni da zanemare profesionalnu etiku. Ovakvi podaci su alarmantni i zahtevaju hitnu i temeljnu reakciju celokupnog sistema – kaže za Danas direktor agencije Lubris Zdravko Stojnić.

Prema istraživanju,“ubeđenost“ medijskih poslenika u politički zavisno novinarstvo u Nišu i Srbiji nešto je veća od ličnog iskustva u svakodnevnom profesionalnom radu. Na pitanje: da li ste bili u situaciji da protiv svoje volje napišete i objavite nešto što nije u skladu sa profesionalnom etikom, 38 odsto ispitanika „priznalo“ je da je to učinilo, a 54 odsto odgovorilo je negativno. Na pitanje: koliko vaš lični profesionalni rad zavisi od volje političkih lidera, 42 odsto odgovorilo da „malo zavisi“, osam odsto da „mnogo zavisi“, a manjina – 33 odsto, da uopšte ne zavisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari