Nemački kancelar Angela Merkel dobitnica je Karlove nagrade za 2008, saopštio je u četvrtak uveče Direktorijum nagrade u Ahenu. Merkelova je nagradu, koja se smatra evropskim „političkim Nobelom“, zaslužila kao predvodnica evropske ideje, kazao je portparol Direktorijuma Valter Evershajm na konferenciji za novinare.

Nemački kancelar Angela Merkel dobitnica je Karlove nagrade za 2008, saopštio je u četvrtak uveče Direktorijum nagrade u Ahenu. Merkelova je nagradu, koja se smatra evropskim „političkim Nobelom“, zaslužila kao predvodnica evropske ideje, kazao je portparol Direktorijuma Valter Evershajm na konferenciji za novinare. On je o nagradi telefonom obavestio Merkelovu. „Merkel ist happy“, rekao je Eversheim.
Najpre je sedamnaestočlani žiri (15 muškaraca i dve žene) nagrade hteo samo razmotriti 12 kandidata, ali je odmah bilo jasno da je Merkelova van konkurencije. Ona se obzirnim, punim takta, vođenjem EU, učinila zaslužnom za ujedinjenje Evrope, kaže se u Ahenu, pa je tim stilom odlučujuće i doprinela razrešenju poremećaja u EU, donošenju odluka o važnim političkim pitanjima i dijalogu stanovništva i političara.
„Temelji za novi uzlet u EU su odlučujuće povezani kako taktičkom, tako i obzirnom i ujedinjujućom politikom predsedavanja EU nemačkog kancelara. Međunarodnom Karlovom nagradom grada Ahena daruje se ubeđena Evropljanka za svoj odlučujući doprinos evropskom temeljnom ugovoru, za njeno integrišuće i ljudsko, istovremeno određujuće i ciljno usmereno vođenje pregovora, za pametnu diplomatiju i angažovan nastup za produbljenje evropske integracije“, kaže se u obrazloženju.
Dakle, Karlovom nagradom Merkelova je nagrađena za doprinos spasavanju suštine Evropskog ustava u novom „reformskom ugovoru“ EU, teškom mukom nedavno usvojenom. U vezi s tim se mora dodati da taj „reformski ugovor“ mora još biti i potvrđen od svake članice EU, pri čemu ne treba isključiti ni neprijatna iznenađenja…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari