Hilari Klinton iznenadila je juče svog demokratskog rivala Baraka Obamu pobedivši tesnom većinom na izborima za predsedničke kandidate u Nju Hempširu. Uprkos svim istraživanjima javnog mnjenja koja su upućivala na njen poraz, Hilari je ovom pobedom ponovo oživela u svojoj trci za Belu kuću.

Hilari Klinton iznenadila je juče svog demokratskog rivala Baraka Obamu pobedivši tesnom većinom na izborima za predsedničke kandidate u Nju Hempširu. Uprkos svim istraživanjima javnog mnjenja koja su upućivala na njen poraz, Hilari je ovom pobedom ponovo oživela u svojoj trci za Belu kuću. Posle Ajove, gde je bila tek treća, Klintonova i njeni pomoćnici izgledali su kao da su se pomirili s mogućnošću drugog uzastopnog poraza. Tada je podstaknuta mogućnost duge borbe za demokratsku nominaciju između Obame, koji pokušava da postane prvi crni predsednik u američkoj istoriji, i Klintonove, koja je pretendent da postane prva žena predsednik SAD.
Izlazne ankete pokazale su da je Klintonova dobila najveći broj glasova od žena i starijih glasača, dok mlađi glasači koji su zaslužni za pobedu Obame na izborima u Ajovi nisu izašli u velikom broju u Nju Hempširu. Obama je čestitao Klintonovoj na pobedi, ali je dodao da je pun energije i spreman da se bori dalje.
„Osećam kao da ste svi govorili iz srca i zadovoljna sam što ste ovako odgovorili“, izjavila je Hilari Klinton u pobedničkom govoru pred svojim pristalicama. „A sada zajedno dajte Americi ovakvu vrstu političkog povratka kakav ste meni omogućili u Nju Hempširu“.
Prema rezultatima izbora u Nju Hempširu Klintonova je osvojila 39 odsto glasova birača, dok je za Obamu glasalo 37 odsto. Džon Edvards, predsednički kandidat 2004, nalazi se na trećem mestu sa 17 odsto osvojenih glasova. Edvards, koji je bio drugi na izborima u Ajovi, obećao je da će nastaviti svoju kampanju.
Džon Mekejn je u Nju Hempširu pobedio u trci republikanaca i kompletirao svoj izvanredan politički povratak, čime se nastavlja neizvesnost u nominacijama za američkog predsednika. On je privukao veliki broj nezavisnih birača i tako porazio Mita Rumnija, bivšeg guvernera susedne države Masačusets. Pobeda predstavlja reprizu Mekejnovog trijumfa u Nju Hempširu 2000. protiv Džordža Buša. Mekejn je osvojio 37 odsto glasova, a Rumni 32. Majk Hakbi, baptistički sveštenik preobraćen u političara koji je pobedio u Ajovi, završio je na trećem mestu u Nju Hempširu sa 11 odsto osvojenih glasova. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, čija je kampanja u Nju Hempširu bila veoma slaba, osvojio je samo devet odsto glasova.
Ovi izbori jesu drugo važno mesto posle Ajove u procesu selekcije u kojem se ide od države do države za biranje predsedničkog kandidata u krugu republikanaca i demokrata za predsedničke izbore u novembru. Sledeće odmeravanje snaga je 15. januara u Mičigenu, a 5. februara će se održati izbori istovremeno u 22 države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari