Oko 2.500 meštana opština Ćićevac, Paraćin, Varvarin i Ražanj, protestovali su juče ispred zgrade opštine u Ćićevcu, nezadovoljni namerom lokalnih vlasti da se na teritoriji ove opštine izgradi postrojenje za preradu fizičko-hemijskog otpada.


Građani su svoje nezadovoljstvo izrazili protestnom šetnjom i nošenjem transparenata od centra Pojata do Ćićevca, ističući da ne žele fabriku koja će biti glavni izvor zagađenja u okolini. Predsednik Inicijativnog odbora protiv izgradnje tog postrojenja Marin Milutinović rekao je da su građani pomenutih opština uplašeni da će proizvoditi hranu u blizini izuzetno toksičnih materija.

Predsednik opštine Ćićevac Zlatan Krkić kaže za Danas da opština još nije odlučila da li će se postrojenje graditi na njenoj teritoriji ili ne, već je samo donela odluku o izradi studije procene uticaja na životnu sredinu.

– Studija bi trebalo da bude gotova do 1. marta, nakon čega ćemo doneti konačnu odluku. Opština bi od ovog postrojenja imala višestruke koristi. Neorganski otpad više ne bi završavao na divljim deponijama ili u krugovima fabrika, već bi bio adekvatno zbrinut, onako kako se radi u Evropi. Postojanje ovakvog postrojenja jedan je i od uslova našeg ulaska u EU. Za njegovu izgradnju od pretpristupnih IPA fondova dobili smo bespovratnih 14 miliona evra. Buždet opštine Ćićevac bio bi za pola miliona evra veći, a posao bi našlo oko 130 stanovnika – kaže Krkić. On dodaje da je delegacija Ćićevca, među kojima su bili i „najljući“ protivnici izgradnje fabrike, obišla takva postrojenja u Francuskoj, od kojih se jedno nalazi u predgrađu Pariza, i uverili se u njegovu bezbednost. Protest je, prema njegovim rečima, politički obojen i organizovali su ga opozicione stranke u lokalnoj vlasti – DSS i SNS.

Dragan Mićić iz Pojata, sa druge strane, negira da je protest politički obojen i naglašava da je on organizovan iz straha od zagađenja životne sredine.

– Čitava priča oko izgradnje postrojenja obavijena je velom tajne. Mi i ne znamo šta treba da se gradi. Prvo su pričali da će tu da se prerađuje plastika, sada pominju tečni neorganski otpad, a konkretne planove i detalje niko ne spominje – naglašava Mićić za Danas.

Otpad i u Upitniku Evropske unije

Jedno od pitanja iz upitnika Evropske unije vezano je za rešavanje problema industrijskog i neorganskog otpada, a prema ranijim najavama ministra životne sredine Olivera Dulića, postrojenje za tretman ove vrste otpada u Srbiji trebalo bi da se izgradi do 2012. godine.

Pokimica: Projekat je transparentan

Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Pokimica negira za naš list da žitelji Pojata i okolnih mesta nisu upoznati sa detaljima, naglašavajući da „transparentniji projekat nije video“.

– Vodili smo žitelje opštine Ćićevac u Francusku, organizovali smo nekoliko seminara u Beogradu sa vrhunskim stručnjacima na tu temu, gde je jasno predstavljeno da je reč o bezbednom projektu, koji nema nikakvog negativnog efekta po zdravlje ljudi i životnu sredinu. U postrojenju će biti tretiran industrijski neorganski otpad procesom neutralizacije, tako da će se on pretvarati u bezopasnu supstancu koja će kasnije biti deponovana, ili vraćena u proces proizvodnje, u zavisnosti o kojoj materiji je reč – naglašava Pokimica. On dodaje da bi izgradnjom ovog postrojenja, opština Ćićevac rešila i problem kanalizacije i vode za piće, koji su gorući problemi ovog područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari