Pregovarači u Senatu američkog kongresa saopštili su juče da su postigli sporazum o obimnom imigracionom dokumentu koji će ponuditi pravni status većini od 12 miliona ilegalnih imigranata, dok u isto vreme jačaju bezbednost na granicama. Ukoliko dokument postane zakon, biće to velika promena u imigracionom zakonu i politici za više od 20 godina.

Pregovarači u Senatu američkog kongresa saopštili su juče da su postigli sporazum o obimnom imigracionom dokumentu koji će ponuditi pravni status većini od 12 miliona ilegalnih imigranata, dok u isto vreme jačaju bezbednost na granicama. Ukoliko dokument postane zakon, biće to velika promena u imigracionom zakonu i politici za više od 20 godina. To će obezbediti predsedniku Bušu politički plus i opipljivo dostignuće tokom njegovog drugog mandata. Takođe, to će predstavljati i veliko dostignuće novih demokratskih lidera u Kongresu.
U srcu dokumenta jeste značajna politička razmena. Demokrate su postigle program za legalizaciju za koji su se borili mnogo godina. Republikanci su dobili novi “ sistem imigracije zasnovan na vrednostima“ sa namerom da učine SAD mnogo konkurentnijim u globalnoj ekonomiji.
Ali, politika dogovora je neizvesna. Demokrate već pokušavaju da suzbiju zabrinutosti hispano grupa, koje se plaše da će dokument mnogo više otežati imigrantima kada je reč o dovođenju njihovih rođaka iz inostranstva. U isto vreme, republikanski pregovarači suočavaju se sa kritikama nekih konzervativaca koji kažu da će zakon dati stvarnu amnestiju ljudima koji su prekršili zakon. Buš je pohvalio odluku pregovarača u Senatu, jer dokument inkorporira mnoge njegove ideje. „Stvarno sam uznemiren zbog toga što će složeni imigracioni dokument uskoro verovatno postati zakon“, izjavio je Buš.
Dokument uključuje privremeni radnički program, pod kojim 400.000 do 600.000 stranih radnika svake godine mogu dobiti mogućnost da rade u SAD. Mimo toga što je dokumentom popločan put za legalizaciju ilegalnih imigranata, dokument će takođe ojačati kontrolu na granicama i uspostaviti jače mere bezbednosti. Najnoviji dogovor predstavlja veliku, retku pobedu za Buša, koji je na početku mandata kao glavni cilj postavio uspostavljanje novog imigracionog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari