Celo republičko rukovodstvo Srbije koje je u jesen 1986. godine posetilo novovaraško selo Jasenovo fotografisao je redovni čitalac Danasa Muhamed Mulaganović iz Nove Varoši.


– Zadesio sam se u Jasenovu kada je helikopterom pristigao politički vrh Srbije na čelu sa Ivanom Stambolićem, predsednikom Republike, i Slobodanom Miloševićem, predsednikom CK SKS. Tu su bili i Branislav Ikonić, predsednik republičke skupštine, i premijer Desimir Jeftić. Zamolio sam ih da napravim jedan snimak. Ispunili su mi želju. Ovu fotografiju objavljujem prvi put u Danasu, posle 27 godina – kaže Mulaganović, koji je ovih dana posetio redakciju, kako kaže, svog omiljenog lista.

Do posete republičkog rukovodstva Jasenovu došlo je na inicijativu Borka Tanovića, direktora jasenovačke zemljoradničke zadruge, koji je bio lični prijatelj Ivana Stambolića.

Muhamed Mulaganović je rođen 1950. godina, radio je u hidrocentrali na Limu „Potpeć“ 11 godina kao električar.

– U međuvremenu sam u Sarajevu vanredno završio Fakultet političkih nauka. Četiri godine sam bio funkcioner Opštinskog komiteta OK SKJ i šest godina direktor i glavni urednik novovaraškog lokalnog lista „Zlatarske novosti“. Kada sam u vremenu „događanja naroda“ od lokalnih „socijalista“ dobio poruku „da Srbija gori, a u našim novinama se to ne vidi“, morao sam napustiti „Zlatarske novosti“. Preostalih 20 godina do penzionisanja hleb sam zarađivao otkupljujući šumsko bilje i baveći se marketingom i fotografijom – kaže Mulaganović.

Muhamed priča da je fasciniran Danasom i ličnošću Čedomira Jovanovića.

– To što ja kao čitalac pišem Danasu, objavljujem kolumne u dodatku Sandžak Danas i komentarišem tuđe tekstove na sajtu lista, i što javno iznosim mišljenje o inteligenciji, znanju i sposobnostima lidera LDP, samo sam se u praksi ponašao u skladu sa izjavom Srđe Popovića u Danasu „da čovek ima iskonsku želju da iznosi svoje mišljenje i svoja osećanja“. Moje oduševljenje listom Danas izražavam čuvanjem vrednih priloga novinara i saradnika lista. Čvrsto sam ubeđen da bi Čeda Jovanović bio od velike koristi za zemlju da je član Vlade. To što na izborima njegova stranka nije prešla cenzus, smatram da je, pored ostalog, rezultat bojkota medija. Naime, u situaciji kad nam je demografsko stanje očajno, u toku predizborne kampanje ni u jednim novinama nisam naišao na afirmativno pisanje o političkom lideru koji je otac četvoro dece, sa suprugom uspešan privrednik i menadžer u fabrici koja zapošljava 500 radnika – priča Muhamed.

Kaže da je njegovo interesovanje za politiku počelo šezdesetih godina prošlog veka, kada je kao desetogodišnjak sa ocem Ibrom, putarskim radnikom, svako veče na radio-stanici Glas Amerike slušao izveštaje Grge Zlatopera o predsedničkoj kampanji u SAD.

– Kada sam kao dvadesetogodišnjak kupio komplet dela Sigmunda Frojda, tvorca psihoanalize, to je za mene bila prekretnica u životu. Savladavajući materiju iz ovih knjiga upoznao sam sebe, svoje nepoznato JA. Tek posle toga sam mogao da određujem svoje životne ciljeve i da ih uspešnije ostvarujem – objašnjava Muhamed Mulaganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari