Viši sud u Požarevcu doneo je presudu kojom se A.D. Politika iz Beograda obavezuje da požarevačkom otporašu Momčilu Veljkoviću isplati 200.000 dinara na ime nematerijalne štete zbog iznetih kleveta i uvreda u svom dnevnom listu, kao i za povredu ugleda i časti i nanešeni duševni bol.


Veljković je Politiku tužio zbog članka od 8. maja 2000. godine pod nazivom „Članovi pronatovske organizacije ‘Otpor’ nervno labilne osobe, poznate po krivičnim delima“ u kojem je navedeno da je kriminalac devijantnog ponašanja, da je pokušao da ubije mlade članove „JUL-a“ braću Lazić, da je član terorističke organizacije „Otpor“ koja je organizovana po ugledu na fašističku Hitler jugend omladinu, kao i da je posle neuspešnog dokazivanja u političkim partijama postao blizak ekstremističkim organizacijama.

Tekst je objavljen nekoliko dana nakon napada Marka Miloševića i njegovih saradnika na trojicu članova Otpora u Požarevcu, među kojima je i Veljković.

Sud je odbio Veljkovićev zahtev da mu se na ime štete isplati 10 miliona dinara. Prema presudi svaka stranka u postupku snosi svoje troškove.

Veljković kaže da su se njegovi troškovi zbog dužine trajanja postupka popeli na iznos od preko 300.000 dinara – u vidu sudskih taksi, honorara pravnog zastupnika, manipulativnih i drugih troškova.

„Ako je ministar Dinkić prema sopstvenim rečima od raznih novina koje su ga klevetale sudski naplatio preko 42.000 evra, ako je estradnoj zvezdi Svetlani Ražnatović dosuđeno da joj dnevni list Pres isplati dva miliona dinara zbog povrede ugleda i časti, ako je generalu Aci Tomiću isplaćeno šest miliona dinara iz sličnih razloga, ispada da srpsko pravosuđe sudi po dvostrukim aršinima. Prema tome ispada da Veljković spada u grupu građanina, ne drugog – već desetog reda“, navodi se u žalbi koja je upućena Apelacionom sudu.

Zagubljen predmet

Prvi put prvostepena presuda po ovom predmetu donešena je 2005. godine. Pošto je na tu odluku uložena žalba, zbog objektivnosti, dodeljeno je tadašnjem Okružnog suda u Smederevu da o njoj odlučuje. Žalba je u tom sudu stajala skoro četiri godine i nijednom u tom periodu nije odlučivano o njoj. Tek posle urgencije Ministarstva pravde smederevski sud je pokušao da reši taj predmet. U međuvremenu, ustanovili su da je taj predmet izgubljen i pokušali su da naprave njegovu rekonstrukciju. Pošto to nisu uspeli, proglasili su se nenadležnim. Apelacioni sud u nedostaku spisa predmeta doneo je odluku da se on vrati na ponovni postupak, pa je Viši sud u Požarevcu, presudio u delimično rekonstruisanom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari