Iranski susedi mogli bi odigrati odlučujuću ulogu u utvrđivanju da li su sankcije efikasno sredstvo u obuzdavanju nuklearnih ambicija Teherana. Jedan od iranskih suseda od kojeg bi SAD trebalo da očekuju bar malu podršku ovom problemu jeste Pakistan.

Navodni ključni saveznik Vašingtona u ratu protiv terorizma, Pakistan već duže održava prijateljske odnose sa Iranom. I dok vlada Asifa Alija Zardarija nastoji da jača veze sa susedom u pokušaju poboljšanja ekonomskih perspektiva Pakistana, Islamabad ne pokazuje spremnost da posreduje u nuklearnom sporu.

„Vlada Pakistana i prosečni građanin posmatraju Iran kao prijateljsku državu“, kaže zamenik šefa pakistanske diplomatije Malik Amad Kan. Posle Irana, Pakistan je druga najveća šiitsko muslimanska nacija. Njenih 33 miliona šiitskog stanovništva gotovo je dvostruko više u odnosu na Irak. Pre islamske revolucije 1979. obe zemlje bile su članice antisovjetskog bezbednosnog sporazuma CENTO, i uprkos agresivnom antiameričkom raspoloženju u Islamskoj Republici, Pakistan je bio prva zemlja koja je priznala režim Ajatolaha Homneija.

Uloga Islamabada u nuklearnom razvoju Teherana mnogo je veća od pasivnog gledaoca, smatraju analitičari, navodeći priznanje Abdula Kadera Kana, oca pakistanske atomske bombe dato pre pet godina da je prodao nuklearne tajne Teheranu i Libiji. Zamenik ministra spoljnih poslova Pakistana odbacuje navode o pakistanskoj podršci nuklearnim ambicijama Irana. S druge strane, Islamabad je srećan jer njegov sused Teheran koristi nuklearne sposobnosti u energetske svrhe. „Budući da je Iran potpisnik sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, nemamo problema sa tim da ta zemlja koristi nuklearne kapacitete za proizvodnju energije“, kaže Malik Kan i dodaje da Pakistan vidi Iran kao „odgovornu“ naciju i stoga ne očekuje nikakvo kažnjavanje svog suseda.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana nije želeo da komentariše ni kako će ta zemlja reagovati u slučaju uvođenja eventualnih sankcija Iranu ili pak oštrijih formi pritiska na Iran. Umesto toga u centru pažnje Islamabada jeste „povećanje nivoa angažovanja“ u cilju pridobijanja podrške Irana za pakistanski „energetski, trgovinski i komunikacioni“ sektor.

„Oni nisu pravi saveznici“, smatra Kristin Fer iz Rand Korp iz Vašingtona. „Postoje pogrešne pretpostavke da su oni strateški saveznici samo zato što je Pakistan dao Iranu nuklearnu tehnologiju“, tvrdi Ferova i dodaje da se Iran i Pakistan ne slažu povodom brojnih pitanja. Pakistanski bezbednosni establišment brine i zbog teheranskih odnosa sa Indijom, i sumnja da Iran dopušta da njegovu teritoriju koriste indijski Baluč separatisti koji operišu na jugozapadu Pakistana. Dve zemlje takođe imaju suprotna gledišta povodom Avganistana – Teheran podržava vladu Karzaija dok Pakistan čini se tajno podržava talibane.

Uprkos svemu, sa jakim antiameričkim raspoloženjem u Pakistanu (čak 64 odsto Pakistanaca smatraju SAD neprijateljem) podrška novim sankcijama protiv Irana mogla bi isprovocirati domaći zazor. „To bi bilo viđeno kao da se Pakistan okrenuo protiv muslimanskog sveta“, kaže analitičarka Fer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari